Kjørte 4000 km fra Bjugn til Torrevieja i veteranbil - video

Trio gjennomførte roadtrip i 40 års gammel Volkswagen.

Terje Aspdahl

Publisert 25. juli 2013 11:44

TORREVIEJA

En stor lidenskap for veteranbiler generelt og Volkswagen spesielt gjorde at Terje Holkestad (45) planla turen på 4000 kilometer fra Bjugn i Norge til Torrevieja på Costa Blanca i en luftavkjølt Volkswagen T2 1973-modell.

Holkestad, opprinnelig fra Setermoen i Troms, har bodd de siste 25 årene i Bjugn. De siste syv årene har han spøkt med å ta en «roadtrip» til Torrevieja.

– Min far kjøpte en leilighet her på La Siesta allerede i 1986, så første gangen jeg var her var jeg bare 17 år. Siden har jeg vært her mange ganger og har nå mitt eget feriested kun noen meter fra der vi holdt til i tidligere år. Og med en forkjærlighet for Volkswagen og min luftavkjølte T2 har jeg planlagt å ta denne turen lenge. Det største problemet var å få med noen som var gale nok til å bli med. Min bror Runar Holkestad (36) og Sindre Hoset Tøvik (16) tok utfordringen, forteller Terje Holkestad til Vikingposten.

Finn hjelp i vår bransjeguide – en veiviser til næringsdrivende på Costa Blanca

Terje har vært sjåfør, Runar har vært kartleser og navigatør via GPS, mens yngstemann Sindre har vært muntrasjonsråd og passet på at pausene ble fulgt som planlagt.

– Jeg tenkte nok først at dette vil vel ikke gå bra. Men det var en unik mulighet å få bli med på å kjøre en slik bil 400 mil og da kunne jeg ikke si nei. Og turen har gått over all forventning. Det har gått omtrent prikkfritt hele veien, sier Runar Holkestad.

Sindre Hoset Tøvik sa ja uten betenkningstid straks han ble spurt.
– Dette var en tur jeg helt klart ville være med på. Det jeg savnet mest under turen var å kunne åpne et vindu bak i bilen. Det var til tider veldig varmt, smiler Sindre.

Les også: Slik kan du få 3000 euro for din gamle bil 

– Jeg må si jeg er imponert over tålmodigheten til Sindre. Han var jo med som en slags dekksgutt og har vist utrolig utholdenhet underveis. Det ble lange etapper og han har ikke klaget mye. Den eneste gangen var da vi endelig kom til Torrevieja og vi bestemte oss for å stikke bortom Murcia og Apple Store, en omvei på 20 mil. Runar måtte kjøpe en iPad mini. men til og med det ble godtatt, sier Terje Holkestad.

Trekløveret brukte kun fire dager på turen, tatt i betrakning at bilen har 42 hestekrefter.

– Jeg har selvfølgelig en stor lidenskap for veteranbiler, men det er nok mest for de med luftavkjølte motorer. På midten av 80-tallet begynte Volkswagen å rote seg bort i noe moderne greier som vannavkjøling, sier Terje Holkestad og ler.

– Vi har ikke hatt noen store problemer med bilen underveis. Men man må sjekke oljen og av og til lufte bremsene. På det raskeste luftet vi bremsene på 35 sekunder. Og det krever omsorg for å få denne bilen til gå som man vil. Jeg må si jeg er ganske stolt over at vi klarte å gjennomføre turen som planlagt og innen tidsfristen vi hadde satt oss. Vi reiste mandag 15. juli og var her fredag 19. Samboeren min skulle vi hente på flyplassen lørdag så det var bare å følge planen. Vi visste det var langt, men vi la delmål hele veien. Det holder motivasjonen oppe når de blir gjennomført, sier Terje Holkestad.

Se turen fra Bjugn til Spania – minutt for minutt under her – kortversjonen altså…