Kjøp av feriehus kan bli mareritt

Utbyggere uten forsikring og bankgaranti har ødelagt feriedrømmen for mange utlendinger i Spania. Nå er det opprettet en støtteforening for forsmådde huskjøpere. 

Spaniaavisen

Publisert 29. oktober 2010 16:21

COSTA BLANCA

23 prosent av alle utbyggere i Spania gikk konkurs i 2008 og 2009. 170.000 selskaper hadde ingen mulighet til å betjene gjelden sin eller fullføre påbegynte prosjekter. Faren er på ingen måte over, og Daren Wallbank har nå tatt initiativet til en forening for å hjelpe huskjøpere å få tilbake penger som utbyggere skylder dem.

Les også: Ikke enig om prisutviklingen i det spanske boligmarkedet

Han har brukt måneder på å sette seg inn i et dusin av disse sakene.
– De gode nyhetene er at spansk lov nå krever at utbyggere tegner forsikring som kommer til utbetaling hvis prosjektet ikke fullføres i henhold til kontrakten. Mange huskjøpere kan derfor med loven i hånd kreve depositumet tilbake, forklarer Wallbank.

Her kan du gratis laste ned siste utgave av magasinet Vikingposten BOLIG som PDF. Du kan også finne tips i tidligere utgaver

De dårlige nyhetene er at i mange tilfeller har ikke utbyggerne sørget for denne garantien. Det er derfor meget uklart om det er banken, advokaten eller utbyggeren som skal lastes. Rådet fra Wallbank er at kundene går til sak mot sin meglers advokat for at denne har unnlatt å sjekke om forsikringen hos utbygger var i orden.

For å komme et skritt videre mener Daren Wallbank at man bør prøve en slik sak for retten. Skal lovgivningen ha gyldighet, er det syndet mye hos enkelte utbyggere.

For mange som har havnet i en situasjon der de har investert mye penger og boligen ikke ferdigstilles, er den økonomiske situasjonen for vanskelig til at de også kan bruke masse penger på en sak der utfallet er usikkert.