Kjøl deg ned med fornuft

Sommeren i Spania er het. Her får du fornuftige råd om bruk av air condition innendørs. 

Spaniaavisen

Publisert 29. juli 2010 20:26

ORIHUELA COSTA

Sist vi snakket med Christer Hallengren i Swedtec var det januar og kaldt. Den gangen forklarte han oss hvordan vi best mulig kunne utnytte varmepumpen for en jevn temperatur inne.

– Det er først på sommeren at vi opplever alle fordelene med å ha investert i en skikkelig varmepumpe. Det er den eneste innretningen som både varmer og kjøler. Og nå for tiden er det nesten en nødvendighet å kjøle ned temperaturen innendørs. Det finnes ingen snarveier til en god air condition. Mange har kanskje falt for fristelsen til å kjøpe en transportabel kjøler. En kjøler som er mye rimeligere enn det vi selger, men som støyer og gir en minimal effekt. Det er å kaste pengene ut av vinduet. Det må til en ordentlig maskin som holder i mange år, sier Christer Hallengren til Vikingposten BOLIG.

Les også: De beste rådene hvis du skal leie bolig i Spania

En Panasonic air condition og varmepumpe har driftskostnader på 235 kilowatt pr år for en som bor her året rundt. Det vil si at kostnadene ved bruk er på omtrent 2000 kroner i året. Effekten er 4,4 ganger større enn forbruket av strøm.

Ved bruk av air condition er det viktig å ikke stille temperaturen for lavt.

Leiebil i Spania – ring gratis grønt nummer – gode tilbud

– Det ideelle er at temperaturforskjellen ikke blir større enn mellom fem og sju grader. Større forskjeller er direkte farlig for kroppen. Problemer med bihulene er en vanlig effekt av for kald luft innendørs. På hoteller i Østen kan man oppleve enorm forskjell på temperaturen ute og inne. Det er ikke rart at folk blir syke av slikt, påpeker Hallengren.

Her finner du boliger til leie

Det finnes to typer kjøleanlegg. De små anleggene beregnet på private boliger er helt utfarlige i bruk. Det eneste som dannes av vann her er kondens under nedkjølingen. Dette vannet er hele tiden i bevegelse. På store anlegg benyttes kjøletårn for å kjøle ned enhetene rundt omkring. Her er det stillestående vann, hvilket kan føre til at vannet blir utsatt for legionella.

– Da jeg startet opp for mange år siden var det et tilfelle av legionellautbrudd på sykehuset i Murcia. Den gangen skyldte de på air condition-anlegget. Det viste seg at det var et urenset ventilasjonssystem som forårsaket utbruddet, forteller Christer Hallengren.