- Kjempespent – for nå har Åge lansert nok en vin

17 år har gått siden Åge Folkestad flyttet til Spania og Altea. Siden har det skjedd mye i hans liv, spesielt på det profesjonelle planet.

Spaniaavisen

Publisert 13. juli 2017 09:17

ALTEA

Vikingposten møter ålesunderen på en strandcafé i Altea for å spise frokost og snakke litt om de siste sytten årene av hans liv, som han har tilbrakt i Altea. Han er en smule nervøs, for denne dagen lanseres hans nye Azul Mediterráneo Frizzante på Vinmonopolet i Norge. 

– Jeg må innrømme at jeg er kjempespent på mottagelsen. I fjor, da jeg presenterte min første blå, gikk det bare én og halv time før hyllene ble tomme for flasker. Jeg mottok uendelige meldinger fra folk som spurte om når det kom mer. Det var nesten ikke til å tro.  

Veien mot suksess har vært lang. Han husker godt hvordan det var da han og hans samboer på den tiden ankom Altea på utkikk etter et nytt liv. 

Interessert i nyheter fra Alfaz? Her finner du 1464 saker

– Jeg har alltid vært eventyrlysten, og jeg hadde lenge gått med drømmer om å bo i Spania. Jeg vil aldri glemme det øyeblikket samboeren min og jeg kom frem til plassen med utsikten der hvor Casa Vital ligger i dag. Jeg følte en spesiell ro, alt var så vakkert. Jeg kunne knapt tro det da vi snudde oss og så at bygningen bak oss var til salgs. Det var som et tegn. Dette lokalet måtte vi bare kjøpe!

Så tenkt så gjort. Bare noen få måneder etterpå var kontrakten signert. Snart var restauranten Casa Vital virkelighet.

– Vi begynte med fem bord og tolv stoler. Det var tøffe tider. Vi levde fra hånd til munn. Med pengene vi tjente hver dag, dro vi og handlet mat og andre ting vi trengte. Men alt føltes veldig riktig. Datteren min Tea ble født på denne tiden. Det er det aller beste som har hendt meg. På tross av at det var en vanskelig periode, ser jeg tilbake på den tiden som noe helt magisk.

Etter hvert ble det organisert konserter og kunstutstillinger på Casa Vital. Folkestad tilbød også byvandringer, som raskt ble populære. Så ble det også vinsmaking, hvor Casa Vital presenterte produktene til forskjellige bodegaer. En dag satt Folkestad i selskap med eieren til en av dem, og uttrykte sin drøm om å skape sin egen vin.

Har du fått med deg vår sommeravis med gode tips? Les den her – gratis

– Det var et helt spesielt øyeblikk, som jeg aldri vil glemme. Vinprodusenten som satt sammen med meg sa: Men det kan vi fikse, bare kom til bodegaen min, så prøver vi oss frem. Dermed var vineventyret i gang. Jeg så for meg en slags kunstnervin med fine kunstetiketter på, som til slutt ble laget av kunstneren Roald Tellnes. Vi laget tre forskjellige typer vin. Det hele virket som en drøm. 

Han smiler fornøyd mens han tar en slurk te.
– Så gikk det noen år, og jeg lanserte Roble Casa Vital, en ung rødvin. Litt senere kom Golden Oro i forbindelse med 15-årsjubiléet til Casa Vital. Samme året presenterte jeg Millenium Casa Vital, og Age Casa Vital fra Rioja. Den siste vant gullmedaljen i en konkurranse her i Spania. Det var et stort øyeblikk, for da måtte alle som hadde vært kritiske til vinen min sy igjen munnen. Det var som en klapp på skulderen. Det føltes utrolig godt. 

Frokosten er over. Folkestad kikker på klokken, betaler regningen og gir Vikingposten et gutteaktig blikk. 

– Jeg kan ikke vente med å høre hvordan salget til Azul Mediterráneo Frizzante går! Det er altfor tidlig å ringe til Norge og spørre om det nå, men jeg skal holde dere informert, smiler han før han kjører avgårde med bilen sin -som selvfølgelig er blå.