Kjemper seg tilbake til livet

Vidar må betale alt selv - det norske helsevesenet har vendt ham ryggen.

Spaniaavisen

Publisert 13. september 2012 06:04

VILLAJOYOSA

Vidar Ersland ble lenket til rullestol etter en alvorlig ulykke 2. juledag i fjor. Fra det norske helsevesenet har han fått beskjed om at han er ferdigbehandlet. Nå bruker han egne midler for å komme tilbake til arbeidslivet.

Legene ved sykehuset Vestre Viken i Drammen sa til Vidar Ersland at han var ferdigbehandlet etter sju måneder på sykehus og to måneder med opptrening. Da satt Vidar fullstendig lenket til rullestolen, og var avhengig av hjelp hele døgnet etter han ble friskmeldt.

Les også: Takker kommunen for et godt og verdig liv liv i Spania

Natten mellom 2. og 3. juledag i fjor snudde livet opp ned for den røslige vaktmesteren fra Drammen. Han var bare en hårsbredd fra døden.

– Jeg våknet opp av noe veldig bråk på utsiden av leiligheten jeg leide like ved midnatt 2. juledag. Da jeg kom ut i gangen ble jeg møtt av et flammehav.
Det var full fyr i store deler av leilighetskomplekset. Jeg hadde ingen annen vei ut enn terrassen. Da jeg kom ut dit var hele leiligheten min overtent. Folk på bakken ropte jeg måtte hoppe, og jeg kastet meg over rekkverket. Like bak meg smalt rutene i stuen min.

Leiebil i Spania – gratis norsk servicetelefon. Sjekk tilbudet her

Vidar bodde i tredje etasje. Dermed ble det noen meter ned til bakken.

– Jeg landet på beina, men skvatt opp igjen og landet til slutt på ryggen. Lårbeina stakk ut gjennom lårene. Jeg hadde brukket lårbeina tvers av i begge beina, og så hadde jeg brudd i begge lårhalsene. 85 centimeter av tynntarmen sprakk og jeg fikk brist i ryggen. Da jeg ble kjørt gjennom MR-maskinen fikk jeg hjertestans.

Legene fikk liv i hjertet igjen etter kort tid, men de la meg i kunstig koma i to måneder med åpen buk. Da jeg kom tilbake til bevisstheten ble jeg klar over hva som hadde skjedd, forteller Vidar Ersland, og legger til at han er veldig fornøyd med behandlingen han fikk på både Nordlandssykehuset og på Vestre Viken.

Ersland er derimot ikke fornøyd med behandlingen han har fått av helsevesenet i Norge etter han ble skrevet ut fra sykehuset.
– Jeg fikk beskjed om å bruke fysioterapi og trene selv etter jeg var ”ferdigbehandlet”. Legene sa jeg kom til å bli frisk igjen om ett til to år.

Bli venn av Spaniaavisen og Vikingposten

Da visste jeg ikke min arme råd. Jeg var fullstendig lenket til rullestolen og det var alt for tidlig for meg å tenke på trening. Jeg kom rett og slett ingen vei. Heldigvis ble jeg tipset om Solgården og deres tilbud her i Spania. Jeg reiste ned i sommer med sønnen min på 12 år, og begynte behandlingen hos fysioterapeuten her.

Personalet, og ikke minst ledelsen på Solgården, har vært fantastiske mot meg. De inviterte meg ned igjen i slutten av august, og nå har jeg vært her i snart fire uker. Solgården legger alt til rette for meg, og jeg får til og med en god rabatt på oppholdet. Uten det hadde jeg ikke klart meg. For jeg betaler alt av egen lomme. Fysioterapien får jeg dekket gjennom rekvisisjon fra fastlegen min i Drammen, forteller Vidar Ersland.

Hjemme i Drammen ville Erslands situasjon vært helt annerledes. Der måtte han ventet flere måneder i kø for å komme til fysioterapeut. Noe som igjen ville gjort at han hadde fått lite trening for å komme på beina igjen.

Finn hjelp i vår bransjeguide her – en veiviser til næringsdrivende på Costa Blanca

– Etter fire uker her hos fysioterapeut Laura Chica Milla kan jeg nå ta mine første skritt igjen siden 2. juledag 2012. Jeg var til og med på dans her om kvelden. Det ble ikke mange dansetrinnene, men jeg er på god vei tilbake.
Jeg har daglig fysioterapi med Laura. Halvannen time hver dag. Dessuten legger hun opp treningsopplegg til meg som jeg bruker to timer på i tillegg til selve fysioterapien. Det er hardt å være under Lauras behandling, men det virker veldig bra for kroppen min. Målet mitt er å være tilbake i jobb som vaktmester i løpet av vår/sommer 2013. Hadde jeg bodd i Norge og stått i kø for å få fysioterapeuttjenester, helt overlatt til meg selv, ville jeg garantert sittet lenket til rullestolen fremdeles, sier Ersland.

Styreleder på Solgården, Finn Georg Birkeland, skryter av innsatsen Vidar viser i sin kamp for å komme tilbake til arbeidslivet. Men Birkeland, som til daglig er lege og helsesjef i Søgne kommune, er alt annet enn imponert av støtten og oppfølgingen Ersland har fått fra kommune og stat.

– Det er nesten så jeg ikke tror historien til Ersland er sann. Det hele høres helt meningsløst ut. I dette tilfellet er det helt opplagt at man har sluttet med behandlingen alt for tidlig. Både kommunene og helseforetakene må ta sitt ansvar. Hvis man får pasienten tilbake i arbeidslivet vil dette gi en samfunnsøkonomisk gevinst på lang sikt, sier Birkeland.

Han mener man må se på både det menneskelige og samfunnsøkonomiske i dette tilfellet.

– Jeg kan ikke forstå at ikke kommunen gir mer oppfølging. Vi gir gledelig Vidar store rabatter slik at han kan trene seg tilbake til livet. Vår ”lønn” er å se han gjøre store fremskritt, og så liker vi å glede mennesker, sier Finn Georg Birkeland.