Kåret til den beste restauranten på La Manga – gir kokken æren

Av 102 restauranter på La Manga har La Brasserie fått toppscore av gjestene. Vi la turen innom restauranten.

Spaniaavisen

Publisert 11. november 2015 23:30

LA MANGA

– Det blir spennende å se om vi fortsatt ligger på topp til våren, siden vi nå kommer til å stenge restauranten for vinteren, og nærmeste "konkurrent" vil ha åpent også i vinterhalvåret.

Bernhard Baton (65) er kledelig beskjeden og spent på om hans restaurant La Brasserie på La Manga fortsatt vil toppe listen på Trip Advisor neste år. Av 102 restauranter på La Manga, har hans La Brasserie det siste halvannet år fått topp score på tilbakemeldingene fra publikum.

– Hva er hemmeligheten?
– "Le chef", eller kokken, sier Bernhard uten å nøle. Han kan ikke få fullrost sin unge kjøkkensjef fra Estland nok – kokken som på et knøttlite kjøkken steller i stand de lekreste retter. Og det til publikums store tilfredshet etter tilbakemeldingene til Trip Advisor å dømme.

– Vi spiser her så ofte vi kan, sier ekteparet Chris og Karen Traynor fra England. De bor et godt stykke unna restauranten når de er på La Manga, men tar gjerne turen til La Brasserie for et godt måltid.

– Vi vet at maten er topp her, sier de to i kor. Vi hadde forsiktig spurt om vi kunne høre med dem om hva de syntes om maten etter at de hadde spist. – Også fordi min kone er allergisk mot gluten (cøliaki) vet vi at vi kan spise trygt her, sier Chris. 

– Det eneste som ikke kan serveres glutenfritt er brødet, sier Bernhard. Men, får vi beskjed om det når gjestene bestiller på forhånd, ordner vi selvsagt det også.

Les også: Åpnet nytt norsk legesenter på Costa Blanca

Belgieren Bernhard Baton kom til La Manga allerede i 1978, kjørende utover et goldt og øde landskap på sin motorsykkel. Siste bebyggelse den gang, utover den 18 km lange stripen som utgjør La Manga, var hotell Doblemar. Der restauranten i dag ligger, fem km lenger ut, var det bare et goldt og tørt landskap og et enkelt treningsanlegg for fotball.

Etter hvert startet Bernhard opp et firma for utleie av biler. Etter noen brukbare år gikk den businessen heller dårlig. Så, en dag i 2009 da han satt på sitt kontor og stirret utover det store øde området utenfor, begynte han å sysle med planene om heller å starte en restaurant. Der og da bestemte han seg. – Jeg droppet bilutleiefirmaet og startet restaurant isteden, sier han. Dermed solgte han seg ut av bilfirmaet, og overlot driften av dette til noen kamerater. 

Siden 2009 har han drevet restauranten La Brasserie. Til å begynne med gikk det heller trått. Beliggenheten er ikke den beste. Restauranten ligger ca. 200 meter før portalen som fører ned til båthavnen Thomas Maestre. På begge sider av båthavnen ligger det restauranter tett i tett med en fantastisk utsikt mot Mar Menor. Og, det er naturlig at folk ofte vil prioritere å nyte sin mat under slike omgivelser, sier Baton. 

Etter noen trege år i starten, så dukket plutselig Mario opp. Den unge estlenderen med kokke-erfaring fra cruisetrafikk mellom Tallin og Stockholm, og restauranter i Estland, var uten jobb. Møtet mellom Bernhard og Mario med etternavn Kattel ble et lykketreff.
– Mario bestemmer alt som har med maten å gjøre, sier belgieren. Sammen har de drevet restauranten de siste fire årene.

La Brasserie er et spisested, og Bernhard tillater ikke at folk får sette seg ned bare for å ta et glass. 
– Det er en del av konseptet, og vi holder på det, sier han. Menyen er også rimelig fast med antakelig La Mangas beste biff. I sesongen er også breiflabb og torsk på menyen, pluss et lite, men eksklusivt utvalg av andre retter. 

– Folk kommer gjerne hit for å spise det samme, sier Bernhard. De ser ikke engang på menyen, men bestiller det de har spist tidligere. I løpet av sesongen har som regel Mario også "testet" seg fram til noen nye retter utenom menyen. Noen av de rettene vil sannsynligvis bli tatt inn på menyen fra neste sesong, avslutter belgieren.

Restauranten holder nå stengt frem til 3. mars neste år. Vinteroppholdet skal Bernhard bruke til å pusse opp litt mer i lokalene. Men, i mars neste år er både han og Mario samt servitør Raul på plass igjen.