Kåre og Karin hjelper fattige på Costa Blanca

I fem år har Kåre J. og kona Karin E. Hermanrud regelmessig bidratt til hjelpearbeidet blant de fattige i fjellandsbyen Callosa d'En Sarria.

Spaniaavisen

Publisert 3. mars 2011 18:46

COSTA BLANCA

Lutfattige mennesker hovedsaklig fra Sør-Amerika, Romania, Algerie og Marokko er helt uten arbeid. I fjellandsbyene like nordvest for Alfaz del Pi regner man med det er cirka 3000 mennesker som lever i fattigdom for tiden. Etter finanskrisen er levekårene deres blitt elendige. De fleste lever med hjelp av menigheten i Callosa d’En Sarria og prest Javier Garcia.

– Vi gir vår hjelp gjennom sjømannskirken. I sin tid skulle jeg opp til prest Garcia og lage en sak for bladet jeg jobber for. Tror det var for cirka fem år siden og sjømannspresten den gang het Waage. Jeg fikk rett og slett en slik opplevelse da jeg så de dårlige forholdene mange mennesker har at jeg siden har engasjert meg for selv å hjelpe til. Og hjelpen vi kan gi nå for tiden er viktig. Forholdene er langt vanskeligere nå enn for fire-fem år siden, sier Kåre Joachim Hermanrud til Spaniaavisen.no.

Leiebil i Spania – på fastlandet og ferieøyene. Gratis norsk servicetelefon – prisgaranti. Sjekk tilbudet her

Vi møtte Hermanrud og kona Karin E. da de var oppe hos prest Javier Garcia med bilen sin full av varer til de trengende. Det aller mest nødvendige. Ris, linser, tunfisk, olje og klær.

– Nøden er så stor blant de trengende utlendingene, at til og med sosialkontoret i byen Callosa d’En Sarria sender ”kundene” til oss på prestekontoret. Cirka 30 prosent av stillingen min er rettet mot hjelpearbeidet for disse fattige menneskene. De bor over alt rundt her i dalene. I gamle bilvrak, i nedlagte hus og gamle hytter. Vi regner med at det totalt er 3000 mennesker i dalene her som er avhengige av hjelp for å overleve. Ikke har de penger til å reise tilbake til sine hjemland heller.

Dette gjelder spesielt de fra Bolivia og Ecuador, som det er flest av.
– Grunnen til at de fleste av disse utlendingene er kommet er på grunn av plukking av nisperos. Utenom dette jobbet de i byggebransjen. Nå er begge sektorene kollapset, sier en oppgitt prest, Javier Garcia.

Les også: Fikk et nytt liv på landet i Spania

– Vi oppfordrer alle skandinaver til å være med å hjelpe disse menneskene som lider. Alt vårt hjelpearbeid går igjennom sjømannskirken. De står for den videre formidlingen av eventuelle penger og gaver til menigheten i Callosa. Men både jeg og kona er rundt på forskjellige butikker og får varer som er utgått på dato. Disse varene er gode som gull for presten og hans hjelpere. Vi er selv her oppe et par ganger i måneden med hjelp. Og når man tenker på at hver fredag deles det ut 280 bæreposer med nødvendige matvarer til like mange familier, vet man at hjelpen virkelig trengs, sier Kåre Joachim Hermanrud.

Er det noen av Spaniaavisens lesere som har lyst å hjelpe alle de lutfattige menneskene rundt i fjellandsbyene, er det bare å ta kontakt med sjømannskirken på kirkesenteret i Albir.