Kan bade i +27 hele vinteren

Ann-Britt og Per Arnesen har investert i saltvann og varmepumpe til bassenget sitt. Allerede etter en uke er de overbevist om at dette kommer til å friste til morgenbad vinteren igjennom. 

Spaniaavisen

Publisert 29. oktober 2010 16:14

QUESADA

Ann-Britt Arnesen har psoriasis og har ikke hatt spesielt godt av å bade i et basseng fylt med klor. Nå har ekteparet fra Jevnaker investert i saltvannsbasseng samt en varmepumpe som gjør temperaturen jevn hele vinteren gjennom.

– Jeg merker det allerede. Vannet er helt annerledes å bevege seg i. Det er mykere. Og røde øyne er en saga blott. Jeg gleder meg til barnebarna kommer. De bor jo nesten i bassenget, men har tidligere klaget på røde øyne og tørr hud etter en lang dag i vannet. De er plaget med eksem, og vil ha kjempegodt av dette saltvannet, forteller Ann-Britt Arnesen til Vikingposten BOLIG.

Les også: Her fødes Spanias første spekkhogger i fangenskap – se video

Det er Firmaet Lars Tristan SL. i Villajoyosa som har fått oppdraget med å endre bassenget til familien Arnesen.
– I et vanlig basseng er det ofte slik at folk pøser på med klor for at det skal være mest mulig renslig. Klor renser og tar knekken på organiske stoffer, men for mye klor er svært skadelig. Klor er giftig. Salt virker på en annen måte. Med et elektrolysesystem spaltes saltet i sodio (natrium) og klor. Det renser organiske stoffer som svette, døde hudceller, alger etc. og blir til salt igjen. Det betyr at forbruket av salt er null og utgiften til innkjøp av klor likeså . Det blir bare et visst forbruk når filteret skal renses. Vannet i dette bassenget inneholder 4 til 6kg. salt/m3. I et 4 x 8 meters basseng vil det si ca 250 kg. I havet er det opp til ti ganger mer, forklarer Tristan.

Les også: Bygger topp moderne økohus

Han har drevet med bassenger, varmepumper, bygg og anlegg på Costa Blanca i 21 år, og har alle nasjonaliteter som kunder. Selv er han skandinav. I ordets rette forstand. Han snakker både norsk, svensk dansk, avhengig av hvem han snakker med.

– Hva er fordelene med et saltvannsbasseng?
– Miljømessig er det liten tvil om at saltvann er å foretrekke.
Folk som er overfølsomme mot klor har selvfølgelig en helt spesiell nytte av dette.
Ph-verdien, altså surhetsgraden, er like viktig som klor. Den skal være 7.2. Hvis den er for høy må det til mer klor til for å desinfisere vannet. Derfor har våre anlegg automatisk kontroll av både klor og PH nivået. Klor i for høy konsetrasjon er et giftig stoff som ikke er bra for naturen, sier Lars Tristan.

Les også: Sparer stort på solcellepaneler

Lars Tristan medgir at de ikke er de billigste på markedet, men så har han til gjengjeld til gode å se andre som kan måle seg med slik nordisk kvalitet her nede. Varmepumpen som er montert til bassenget er i rustfritt stål og har livstids garanti på varmeveksleren og 5 år på kompressoren samt 2 år på installasjonen.

– Anlegget passer seg selv. Vi anbefaler en årlig sjekk fra oss. For å sikre at alt fungerer som det skal. Oppvarmingen kan også skje via solceller. For hus som har plass er dette et godt alternativ som hjelp til varmepumpen eller for å forlenge badesesongen. Investeringen er dyrere enn for varmepumpen, men koster ingenting å bruke. Selv om det tar flere år før det er regningssvarende, leverer vi likevel en del til private pooler og felles bassengområder, opplyser Tristan.

På jakt etter leiebil? Sjekk prisene her først. Gratis servicetelefon fra Norge og utlandet

Lars Tristan SL kjenner konkurrentene sine, og sier at mange av dem har gode produkter. Han påberoper seg dog den ypperste kvaliteten.

Nå skal familien Arnesen kose seg noen måneder på Costa Blanca. Fru Ann-Britt er ute hver morgen og nyter bassenget.
– Tenk at det kan jeg gjøre gjennom hele vinteren. Det er fantastisk. Og så er det så godt for kroppen min. For meg er dette en ny verden, innrømmer Ann-Britt Arnesen. Hun gleder seg til mange og lange svømmeturer utover høsten.