Jubelen i taket da alle fikk i jobb i Norge

Rømmer fra umulig spansk arbeidsmarked.

Spaniaavisen

Publisert 26. september 2013 09:31

ALFAZ DEL PI

Fem sykepleiere fra ulike deler av Spania har lært seg norsk i løpet av det siste halve året. Jubelen stod i taket da alle fikk seg jobb i Norge gjennom kristiansundsfirmaet Nordic House denne uken.

De unge, nyutdannede sykepleierne flykter fra skyhøy arbeidsledighet i Spania. De kommer fra alle deler av landet, de er unge, de er velutdannede, de er topp motiverte og de har et brennende ønske om å få jobbe i yrket sitt. 
To i gruppen kommer fra nord i Spania og tre fra sør i Spania. Alle reiste til Alfaz del Pi for å lære mer norsk og for å få jobb i Norge gjennom firmaet Nordic House.

Finn hjelp i vår bransjeguide her – en veiviser til næringsdrivende på Costa Blanca 

Først hadde samtlige prøvd å lære seg grunnleggende norsk på ulike onlinekurs, senere fikk de lære seg mer norsk på språkkursene og kulturopplæringen til Nordic Senter. Til sammen seks måneder med språktrening og diverse norskeksamener har gitt glimrende resultater for dem. Alle kan rett og slett snakke norsk. 

24 år gamle Beatriz Barrio fra Palencia i nord har treårig sykepleierutdanning. 

– Jeg har også studert for å bli jordmor, men måtte slutte fordi jeg ikke passerte nåløyet på siste eksamen. Det var kun 1000 ledige plasser og 22.000 som prøvde å få plass. Den siste tiden har jeg prøvd å få meg praksis som vanlig sykepleier, men dette er jo helt umulig i Spania nå, sier Beatriz. 

Les også: Får jobb i Norge før norskkurset er over 

Pedro (27) forteller at han har mastergrad i akuttsykepleie uten at han har fått seg jobb i Spania. David (25) forteller at han tidligere jobbet tre år på sykehjem, men selv med god utdanning og praksis er det ingen jobber for ham nå. Ja, alle kommer med de samme bedrøvelige historier. Topp utdanning – ingen jobber. 

Den siste uka før de avgjørende jobbintervjuene med norske helseforetak ble alle sendt på intensiv språkpraksis på Centro Asistencial Noruego (CAN-senetert) i Altea. Senteret som drives av Asker og Bærum kommune har 38 rehabiliteringsplasser, norsk helsepersonell og tilsysnslege. På senteret fikk spanjolene finpusse på norsken og enda bedre kjennskap til norsk sykepleie i praksis. Praksisveileder Håkon Ingebrigtsen skryter av praksiselevene.

– Mitt inntrykk er at dette er faglig dyktige mennesker som har lært seg så godt norsk at det ikke vil være noe problem for dem å fungere som sykepleiere i Norge, sier han til Vikingposten.

Les også: Erik og Gerda med Norges lengste samlivsbrudd

Og jubelen stod sannelig i taket da det endelig ble klart at alle får seg jobb i Norge. Hver enkelt var på andregangs jobbintervju via Skype, og alle ble ansett som dyktige nok språklig til å jobbe i Norge. Sykkylven, Haugesund og Oslo blir i nær fremtid arbeidskommuner for de fem spanjolene. Nå er det bare å sette seg på første fly til Norge. 

Gruppen får tett oppfølging av Nordic House på veien til jobb og en fremtid i Norge. Det er mye som skal på plass for å sikre god oppfølging av spanjoler som skal jobbe i Norge både før man reiser og etter at man er kommet i jobb. 

– Vi legger svært mye vekt på kulturforståelse og språkkunnskap i vårt opplegg. Det nytter for eksempel lite i lengden å fungere bra i jobben, men ikke sosialt, sier daglig leder i Nordic House Frank Øien.