Jørn Lier Horst: - Albir er et sted jeg lengter tilbake til

Signerer bøker i dag og stiller i bokbad på mandag - nå skal bøkene utgis på spansk.

Spaniaavisen

Publisert 13. november 2015 12:26

ALFAZ DEL PI/ALBIR

Et av trekkplasterne under årets Spansk-Norske dager er krimforfatter Jørn Lier Horst. Horst kan man møte i bokbandet i samtale med Kirsti Baggetun i kirkesenteret i Albir mandag 16. november.

I dag blir det boksignering av forfatteren i Den norske Bokhandelen i Alfaz klokken 12.00 og i Den norske Bokkaféen i Albir klokken 13.00.

Lier Horst er godt kjent på Costa Blanca og har flere ganger besøkt området og bodde her i 2010 med sin familie. 

– Albir er et sted jeg lengter tilbake til og det er noen år siden jeg har vært der. Det var derfor lett å takke ja til å delta på Spansk-Norske dager. Jeg tar med meg familien og blir i fem dager. Det er akkurat lenge nok til å senke skuldrene og koble av fra hverdagen. Det blir tid til å hilse på gamle venner, gjenoppfriske gode minner og spise god mat. Og ser frem til å delta på Spansk – Norske dager, sier Horst til Spaniaavisen.

Les også: Vil hjelpe deg med å finne din egen stil

Horst har akkurat inngått en avtale om fire bøker med det spanske forlaget Penguin Random House. Den første av dem, Vinterstengt, er under oversettelse. 

– Nordiske kriminalromaner er svært populære både i Europa og ellers i verden, så jeg håper de blir godt mottatt. Jeg skriver klassiske politiromaner som jeg også tror vil interessere spanske lesere, sier Horst.

Han har bakgrunn som etterforskningsleder i politiet.

– Der ligger nok inspirasjon i den unike erfaringen det er for en krimforfatter. I jobben min som etterforsker har jeg vært tett på flere drapsmenn, ranere og voldsmenn. Tilbragt timevis sammen med dem, vært helt inne i hodet på dem. De erfaringer jeg har gjort meg – den innsikt jeg har fått i hvorfor forbrytere gjør det de gjør – er selvsagt verdifull for meg som forfatter. 

Jobben som etterforsker har på mange måter formet meg som menneske. Det bærer også bøkene mine preg av. 

Horst sier at hans jobb i politiet gjorde at han fikk slippe inn bak sperrebåndene, inn blant rester og spor etter alvorlige forbrytelser. Der møtte han mennesker som hadde vært utsatt for forbrytelsene, ofte bare dem som satt igjen og var pårørende og etterlatte. I mange år var det også hans jobb å snakke med de som hadde utført forbrytelsene, det var hans jobb å avhøre gjerningsmennene. 

Trenger du frisør, flyttebyrå eller forsikring? Finn oversikt i vår bransjeguide

– Det å stå ansikt til ansikt med sinne, sorg, fortvilelse og anger har vært verdifullt for meg. Det har lært meg mye om livet. Det har gitt meg et nyanserte syn på kriminalitet, kriminelle og kriminalitetens ofre. Det har latt meg forstå at vi har mer til felles med forbryterne enn hva som skiller oss fra dem. I sum håper jeg det bidrar til å skape en autentisk nerve i bøkene mine som leserne setter pris på, sier Horst.

Krimforfatteren har flere ferske bokutgivelser bak meg. Nå sist med boken Badboy som kom i forrige måned. Det er en dokumentar hvor en av Norges mest fryktede torpedoer forteller fra innsiden av et tungt kriminelt miljø.

– Savner du din jobb som etterforskningsleder i Vestfold politidistrikt?
– Jeg savner jobben som etterforsker, men lengter ikke tilbake. Jeg savner gode kollegaer og å være til stede når det skjer noe – ikke bare lese overskriftene i avisa, men vite hva som skjuler seg bak. Når det er sagt trives jeg svært godt i et fritt yrke. Jeg er heldig som kan leve av å være forfatter.