Jobber på spreng for å finne nye skoleplasser

Regionsregjeringen i Valencia jobber for fullt med å finne nye skoleplasser til elevene etter at lokale myndigheter stengte den Skandinaviske Skolen i Orihuela Costa.

Terje Aspdahl

Publisert 24. november 2011 10:48

ORIHUELA COSTA

Utdanningssjef Jose Cisco lover at regjeringen i Valencia skal gjøre sitt ytterste for å finne nye skoleplasser til de 45 elevene som plutselig sto uten skoletilbud denne uken.

Men han sier ingen ting om de jobber for å finne nye lokaler til Skandinaviska Skolan, eller om han søker etter plasser i de eksisterende spanske eller internasjonale skolene i Orihuela kommune.

Orihuela kommune hevder skolen ikke har de nødvendige tillatelser til å drive skole i kjøpesenteret i El Horizonte. Ifølge utdanningsbyråd Rosa Martinez kan skolen ha drevet ulovlig siden 2001.

Les også: Naboer varslet kommunen om forholdene ved skolen

– Vi har søkt om de lisensene som kreves, men aldri fått svar. Stengingen av skolen kom like brått på oss som på foreldre, lærere og elever. Nå vil vi jobbe med hvordan vi kan løse dette og informere foreldrene daglig, sier nestleder i styret ved skolen, Arly Jortner, til Vikingposten.

Tirsdag holdt ledelsen ved skolen et informasjonsmøte for foreldrene om den vanskelige situasjonen som har oppstått.

– Vi mener beslutningen er politisk motivert. Sammen med pålegg om å stenge oss, kom det også et skriv fra kommunen til foreldrene om at i Spania skal alle barn mellom seks og 16 år gå på skole. Det står sammen med telefonnummer foreldrene kan ringe for å melde inn barna. Det ser det ut som kommunen mangler elever ved sine offentlige skoler. Så ved å tvinge våre elever over i den offentlige skolen, vil de få større økonomiske overføringer fra staten. Det var også et skifte av kommunestyre tidligere i år. De nye makthaverne vil kanskje vise muskler overfor velgerne sine, påstår styreleder Gert Gunnarsson.

Les også: Stenger skandinavisk skole ved Torrevieja

Under møtet kom det frem at skolen hadde fått et brev fra kommunen datert 15. mai, men dette brevet var blitt oversett frem til tirsdagens møte.

– Det beklager vi. Hadde dette brevet hvor kommunen informerer om at vi ikke har de nødvendige lisenser kommet for en dag tidligere, ville vi selvsagt gjort noe med dette. Vi vet enda ikke hva kommunen mener er feil. I media verserer det mye informasjon som ikke stemmer med virkeligheten. Nå har vi blant annet tatt kontakt med den svenske konsulen i Torrevieja for å forsøke å legge litt politisk press på kommunen, og få fortgang i saken. Vi ser oss også om etter andre lokaliteter for driften, men vi mener det kan bli vanskelig å få lisensene vi trenger uansett hvor vi velger å drifte skolen. Jeg er redd kommunen vil motarbeide oss, og ikke ville godkjenne oss noe sted i kommunen, sier Gert Gunnarsson.

Sjekk ut vår veiviser til næringslivet på Costa Blanca – her finner du telefonnumre og hjemmesider

Under møtet tirsdag var selvfølgelig foreldrene bekymret over den vanskelige situasjonen skolen har havnet i. Og hvor fort problemet kan løses.

– Vår familie er i en heldig situasjon. Vi kan ha barna våre hjemme, i alle fall for en kortere periode, sier Terje Dahl.

Han har to barn ved skolen. En gutt på syv år og en jente på 10 år.
– Barna våre har gått på skolen her i halvannet år. De stortrives og jeg må si vi er meget godt fornøyd med kvaliteten på undervisningen. Nå håper vi dette løser seg før jul, sier Dahl.

Den Skandinaviska Skolan fikk kritikk og anmerkninger fra den svenske Skolinspektionen i vår. Alle anmerkningene er nå utbedret, og Skolinspektionen har avsluttet sin granskning, skriver de i sin oppfølgingsbeslutning til skolen.

– Vi følger den svenske Skolinspektionens regler. Vi er også godkjent av svenske skolemyndigheter til å drive vår virksomhet, sier Gert Gunnarsson.