- Jeg hadde ikke greid meg uten hjelp fra nordmennene

Violeta L. Alvarado og døtrene Lola (10) og Lucia (9) takker snille nordmenn for at familien overlever.

Spaniaavisen

Publisert 13. desember 2012 07:47

ALFAZ DEL PI

Violeta L. Alvarado har hatt det tøft de siste årene i livet. Hun ble mishandlet i fire år av en voldelig mann. Da hun endelig klarte å gå fra mannen, anmeldte han henne til barnevernet. De tok fra henne døtrene, og hun sto igjen helt ribbet. Men Violeta ville ikke gi opp og engasjerte advokat. Med advokatens hjelp fikk hun igjen omsorg for sine døtre.

Les også: Norsk firma sponser spansk fotballag

– Jeg har bare nok penger til husleie og barnevakt for mine døtre. Når jeg jobber kveldene på restauranten i Altea, krever barnevernet at jeg må ha en voksen til å se etter dem. Andre utgifter som mat, skolebøker, klær, strøm og vann hadde jeg ikke klart uten hjelpen vi får fra snille nordmenn. Det betyr alt for oss at vi har nordmenn i ryggen, forteller Violeta L. Alvarado.

De to døtrene slet fælt med konsentrasjonsvansker og depresjoner etter alt de hadde opplevd med sin voldelige far. Da gjengen fra Alfaz del Sol begynte å hjelpe for ett år siden var det to innesluttede og triste jenter de møtte.

Bli venn av Vikingposten og Spaniaavisen på Facebook

– I dag er både Lola og Lucia to glade unger. De har fått gnisten tilbake. Lucia har dysleksi og sliter på skolen, men vi har klart å få inn penger til ekstraundervisning. Dessuten har Lucia fått briller, finansiert av nordmenn selvsagt. De har gjort at hun klarer å følge mye bedre med på skolen.
Begge jentene er blitt veldig nysgjerrige på Norge og nordmenn. De vil vite mer om landet og ikke minst kulturen deres. Jentene opplever nordmenns sjenerøsitet, og har fått et fantastisk inntrykk av dem, sier Violeta.

– Hva ønsker dere for fremtiden?
– Vi har alle tre en drøm, som vi vet er uoppnåelig, om å dra hjem til Nicaragua for å treffe familien og se graven til min mor og deres bestemor. Jentene fikk aldri møtt henne. Jeg fikk heller ikke vært der når hun døde. Jeg har ikke vært i Nicaragua de siste elleve årene. Det hadde vært godt å få sett graven hennes, sier Violeta.

I vår bransjeguide finner du telefonnumre og hjemmesider til næringsdrivende på Costa Blanca

– Hva ønsker så jentene seg til jul?
– Jeg ønsker meg leker. Vi har nesten ingen. Aller helst en Nancy-dukke, sier Lucia.
– Jeg ønsker at vi skal vinne i lotto slik at vi kan reise til Nicaragua og se på graven til mormor. Da ville mamma bli glad. Men jeg skulle også ønsket noen penger så jeg kan kjøpe meg nye klær, sier storesøster Lola.

Violeta og hennes jenter er en av tre familier nettverket som Marit Gjelsten og kollega Niklas Løfroth på servicekontoret til Alfaz del Sol har organisert. Et nettverk som består av cirka 300 personer.

– Det begynte med at beboere og huseiere her på Alfaz del Sol fikk rede på at folk i lokalsamfunnet trengte hjelp. Vi har ikke annonsert aksjonen. Vårt motto er at de som vil gi til trengende i lokalsamfunnet, de gir på grunn av at de virkelig har lyst. Vi vil ikke ut og trenge oss på folk. Dessuten har vi organisert det slik at sosialbyråd Gunilla Noren og kommunen gir oss folk og familier som virkelig trenger hjelp.

Deretter får vi deres bankkontonummer og så kan folk sette inn penger direkte på deres konto. Men det hender også at noen kommer til oss på servicekontoret og gir oss penger vi skal bruke på de trengende. Det ordner vi selvsagt, forteller Marit Gjelsten.

Et eksempel på hvordan nettverket virker var når Marit fikk en henvendelse fra den spanske frivillighetssentralen at de hadde et behov for å få tak i et kjøleskap. Marit sendte denne forespørselen ut på email til alle medlemmene i nettverket, og kun noen timer senere sto en mann på servicekontoret og sa at han skulle kjøpe kjøleskapet hvis noen ville kjøre ham til butikken.