– Ikke økonomisk forsvarlig å åpne

Reagerer på alle begrensningene for restaurantnæringen.

Terje Aspdahl

Publisert 26. februar 2021 10:41

ALTEA

Helsemyndighetene i Valencia-regionen ga på et møte tirsdag ettermiddag grønt lys til at ansatte på uteserveringene kan begynne å gjøre jobben sin igjen – i hvert fall deler av jobben. Det holder ikke for mange.

– Vi er ikke fornøyd med at vi bare får åpne opp med kun 50 prosent servering på terrassene. Det er veldig mange som ikke har terrasse og som ikke kan åpne opp. Det er også mange restauranter og barer som har få bord, da blir det ikke økonomisk forsvarlig å åpne opp med kun halvparten av bordene ute på terrassen, og kun ha åpent til kl 18.00. Dette er å vingeklippe restaurantbransjen totalt, sier Åge Folkestad.

Han er innehaver av restauranten «Casa Vital» i Altea og er også sekretær i organisasjonen «Hospal», som arrangerte en protestmarsj tirsdag.

– Vi fremmet forslag om å ha åpent frem til portforbudet klokken 22.00. Det er umulig å skulle jobbe 50 prosent av kapasiteten og 50 prosent av åpningstiden. Det betyr vi kun kan jobbe 25 prosent total. Da sier det seg selv seg selv at det er ikke økonomisk forsvarlig å åpne. Det gjorde jeg i fjor og det ble underskudd, sier Folkestad og utdyper:

– I fjor jobbet jeg kun syv måneder og jeg hadde cirka 70 prosent mindre i omsetning totalt sett for hele året, og det er dramatisk. Til tross for dette har jeg betalt 100 prosent av skatter og avgifter hele tiden. Heldigvis så har jeg hatt noen meget gode år tidligere så jeg hadde spart opp penger til en mulig nedgangstid. Jeg var rustet til å møte denne situasjonen. Samtidig hadde jeg også satt av penger til å feire 20 års-jubileet til min restaurant Casa Vital i fjor, men det jubileet gikk med til å dekke underskuddet i 2020.

Sett denne? Gjemte spisegjester da politiet kom

Restaurantnæringen krever at den økonomiske støttepakken kommer nå, og ikke om flere måneder.

– Vi presenterte for El Consell – forhandlingsbordet i Valencia på tirsdag – å åpne opp med servering ute med 1,5 meter avstand og inne med 2 meters avstand. Vi krever også å få fjernet  arbeidsgiveravgiften for «autonomos», selvstendig næringsdrivende, under pandemien som vi nå har betalt et helt  år. Vi satte frem kravet om fjerning av kommunale avgifter som søppelavgiften og reduksjon av vannavgiften. Mange restauranter og barer er på konkursens rand nå, og om vi ikke får hjulene i gang så vil det komme et ras av konkurser fremover som vil spre seg til andre sektorer, til våre leverandører og underleverandører.

Protestmarsjen tirsdag gikk langs strandpromenaden i Altea og over N-332 til hovedgaten Jaime I og videre til rådhuset.

– Mange hadde med kasseroller for å lage lyd og plakater med slagord for våre krav. Null inntekter – null avgifter. Økonomisk støtte nå. Fritak for kommunale avgifter også videre, forteller Åge Folkestad. Han er klar på at «Casa Vital skal overleve noen år til».

– Det er i alle fall målet. Vi kan ikke gi opp, men stå på videre. Jeg anser meg som en optimist og ønsker å se fremover og håpe på en lysere tid fremover, avslutter Åge Folkestad.