Ikke gå i strømfella

Mye å holde rede på når det blir fri konkurranse i det spanske energimarkedet.

Spaniaavisen

Publisert 2. juni 2009 07:11

TORREVIEJA

I disse dager sender strømleverandørene ut et informasjonsskriv til kundene om den nye loven som trer i kraft 1. juli. Da åpnes det for konkurranse på markedet. I praksis vil det si at mindre selskaper kjøper kraft fra de større, og selger videre til kunden.

Les også: Fant feil på 105.000 strømregninger

Dette høres greit ut, men en rekke spørsmål må stilles før man går til det skritt å skifte. Prisstigning er varslet fra regjeringen fra samme dato, selv om ingen enda vet hvor mye det vil dreie seg om, og på hvilken måte det vil påvirke tariffene i et fritt marked.

I hovedsak finnes tre valg:

– Å velge en av de nye ’comercializadoras’ av strøm. Det er de selskapene som vil få lov til å selge strøm fra 1. juli. Det finnes en liste på 18, og noen av dem produserer allerede strøm i Spania. Her gjelder det å kontakte hvert selskap for å finne ut av deres tariffer, eller vente på at de gir deg et tilbud.

– Så har vi de som beskrives som sistehåndsleverandører – ’comercializadoras de ultimo recurso’. Her finnes fem selskaper, alle nåværende leverandører i Spania. Det vil være avhengig av hvor du bor. Disse er tvunget til å levere strøm til en pris som ikke er høyere enn den som regjeringen har satt. For tiden tilbyr ikke disse mer enn 2 prosent rabatt. De vil være avhengig av kraftauksjonene i det frie markedet for å konkurrere på pris. Selskapene det gjelder er Endesa, Iberdrola, Unión Fenosa, Hidrocantábrico og EON.

– Den tredje mulighet er å gjøre ingen ting. Du vil da automatisk beholde din nåværende tariff også etter 1. juli.

Les også: Uten strøm i ni måneder

Det rapporteres som forvirrende tider for forbrukere i sektoren, og de fleste forbrukerorganisasjoner anbefaler folk å vente for å se hvilke tilgjengelige tilbud som den nye lovgivningen tillater, før man tar noen beslutning. Det eksisterer ingen tidsfrist for når du eventuelt må foreta et valg om ny leverandør.