I denne byen har du å oppføre deg pent

Av alle kommuner som har innført nye særregler for hva man kan og ikke kan gjøre, har Granada gått lengst i Spania.

Spaniaavisen

Publisert 19. mai 2009 14:01

GRANADA

Nye vedtekter som beskrives som skruppelløse, gjøres nå gjeldende i Granada. Det er Partido Popular (PP) som sitter med flertallet i bystyret. Listen over oppførsel det slås ned på har tatt 18 måneder å lage. 

Rundt 200 slags tilfeller av dårlig oppførsel kan nå bøtelegges med inntil 3.000 euro (vel 26.000 kr):
Tigging på gaten, blir forbudt, hvilket også innbefatter parkeringsgorillaene og ”hjelpsomme” vinduspussere i lyskryssene. Dessuten sigøynere som tilbyr ”gratis” rosmarin eller vil lese deg i hånden.

Les også: Alicante mener alvor med sitt nye bøtenivå

Alle gatemusikanter må ha tillatelse fra kommunen. Dette gir dem en lisens så sant de ikke krever penger på en aggressiv måte.

I siestaen mellom klokken 15 og 17 skal det ikke forekomme ”unødvendig støy”. Dette inkluderer roping, synging, slamring med dører og dansing. Alt som låter høyere enn en menneskestemme vil bli bøtelagt . Dette kan til og med dreie seg om en støyende vaskemaskin eller støvsuger. Kjæledyr må selvfølgelig også tie stille.

Byggeaktiviteter må ikke starte før klokken 08 eller vare til etter klokken 21 om kvelden. Ei heller mellom klokken 10 og 20 i helgene. Å flytte møbler er inkludert i dette punktet.

Les også: Slik får du 50 prosent rabatt på boten

Å fornærme noen på gaten eller forstyrre dem på annet vis, enten det gjelder fysiske eller verbale angrep, er forbudt. Diskriminering i forhold til kjønn, rasisme eller seksuell legning er også forbudt.

Å spytte eller urinere eller det som verre er, er strengt forbudt på offentlig sted. Særlig der det ferdes mange mennesker, eller barn.

Man bør ikke prøve seg på å sette opp plakater på trær, og den som vil distribuere brosjyrer på gata eller ved å plassere dem under vindusviskeren på bilen, må ha spesiell tillatelse fra kommunen.

Les også: Straffer eiere av hunder som bjeffer

Til slutt nevnes at å ha sex på gaten også er strengt forbudt. Det samme gjelder tilbud om seksuelle tjenester, uansett om det er mot betaling eller ikke. Bilsex blir også ansett som sex på gaten, så det er ingen vits i å forsøke seg.

De nye vedtektene i Granada kommer som følge av lignende forbud i El Ejido i Almería i fjor. Der inneholdt listen også bøter på mellom 1000 og 3.000 euro for å kaste bananskall på gaten, og å henge opp klesvask på en balkong som var synlig fra gaten…