Husokkupanter rykket inn i Torrevieja-urbanisasjon

Svensk nabo advarer.  

Terje Aspdahl

Publisert 23. mai 2019 08:13

TORREVIEJA

En tom leilighet i urbanisasjon Aldea del Mar G/H fase 1 i Torrevieja har blitt overtatt av okkupanter. Nabo Agnetha advarer nå om at dette kan fort «spre» seg om ikke urbanisasjonene som blir utsatt for okkupanter reagerer raskt.

En leilighet i urbanisasjon Aldea del Mar, som har stått tom i årevis ble tidligere denne måneden overtatt av okkupanter. 

– Hunden min reagerte på aktiviteten i urbanisasjonen natt til 7. mai, den vekket meg men jeg tok ikke noe særlig notis av det da. Men neste morgen så jeg at leiligheten i første etasje, som vender ut mot gaten, var blitt okkupert, noe jeg forøvrig har vært redd for lenge. Leiligheten har stått tom i cirka 10 år og det kunne man se fra gaten ved at gress og busker har fått vokse fritt gjennom mange år. Her har det vært profesjonelle okkupanter som har fulgt med over tid og sett at leiligheten ikke er i bruk, sier Agnetha til Vikingposten.

I frykt for represalier ønsker ikke kvinnen å stå frem med fullt navn og bilde.

Styret i urbanisasjonen tok affære først etter 14 dager og har anmeldt forholdet til politiet. Det har også blitt hengt opp informasjonsskriv både utenfor den okkuperte leiligheten og ved inngangsporten til urbanisasjonen.

– Skal man få gjort noe med okkupantene må man reagere med en gang og innen de skifter lås til leiligheten. Hos oss gikk det dessverre alt for lang tid før noen reagerte, selv om jeg meldte fra om forholdet til både styret og politiet 8. mai. Så anmeldte det igjen både 10. og 14. mai.

Sett denne? Naboene lever i frykt for boligokkupanter

– De som i utgangspunktet tok seg inn i leiligheten har nå overlatt den til en småbarnsfamilie. Og når det er barn med i bildet vil dette være et problem over lang tid, frykter jeg. 

Agnetha mener sannsynligheten for at det er en bande som er i området og ser seg ut tomme leiligheter, er åpenbar.

– Nå er det viktig at de omliggende urbanisasjonene tar grep om de leilighetene de vet står tomme. Området her er opplagt under oppsikt. Det skal ikke så mye til for at det skal se ut som det er noen som benytter leilighetene som har stått tomme over tid. Fjern ugress og sett inn et lite bord eller en hagestol, oppfordrer Agnetha. Pass også på om man ser noe ligge på en terrasse som ikke har vært der tidligere. Okkupantene plasserer gjerne noe på uteplassen for å se om det blir fjernet. Gjør det ikke det vet de at huset eller leiligheten står tom eller er ubebodd, sier hun.

– Jeg er ikke ute etter å skremme noen, men oppfordrer til at man holder nabovakt og sjekker nøye at alt er låst. Steng gitter selv om du bare skal en tur i butikken. Når dette først har skjedd er jeg redd det vil ta tid før okkupantene fjerner seg. Politiet kan ikke gjøre noe uten samtykke fra eier av leiligheten, og med en anmeldelse til domstolen er jeg redd det vil ta årevis før noe blir gjort.