Helge Simonnes gjester Sjømannskirken på La Siesta for å holde foredrag om sin dagsaktuelle bok, Putins hellige krig. Foto: Dan Aksel Jacobsen
NYHETER

Holder foredrag om Putins snedige strategi

Torsdag 9. mars kommer forfatter Helge Simonnes (67) til lunsjtreff i Sjømannskirken i Torrevieja.


TORREVIEJA

Foredraget starter klokken 14, og er basert på boken som kom ut på ettårsdagen for invasjonen av Ukraina. 

– Min målsetting med bok og foredrag er å belyse Putins snedige strategi med å få kirken med seg på en «hellig krig» mot Ukraina. En maktsøkende patriark ble en sentral brikke i dette spillet, sier Helge Simonnes.

Boken og foredraget belyser hvordan Putin i over 20 år har maktet å innynde seg hos Den russisk-ortodokse kirke gjennom å fremheve betydningen av hans personlige kors og ortodokse helgener. Samspillet mellom president og patriark er basert på det som kalles for russkij mir-ideologi, nemlig at Russland har fått et gudegitt oppdrag i å bringe verden tilbake til Gud. 

I boken beskriver Simonnes hvilke farlige virkninger det gir når kirken, som en viktig institusjon, blir fjetret av en maktsøkende politiker som vil gjøre Russland stort igjen. 
Simonnes mener at Putin spiller på samme strenger som mange andre ytrehøyre politikere rundt om i verden. Donald Trump i USA og Viktor Orban i Ungarn kan nevnes. Gud, nasjonen og familien er viktige ingredienser i denne retorikken.

– Den mektige patriark Kirill i Den russisk-ortodokse kirke applauderte Putin da han gikk til såkalt hellig krig, og prester har fulgt opp med å velsigne Russlands våpen. En biskop hevdet til og med at invasjonen var en nødvendig krig mot Antikrist, forteller forfatteren.

Helge Simonnes er en mye benyttet foredragsholder i biblioteker, senioruniversiteter, seniorsentre og menigheter. Han er tidligere sjefredaktør i Vårt Land og har skrevet flere bøker om sammenblandingen av religion og politikk. Kampen om korset i politikken ble utgitt i 2019 og Trump Gud og kirken i 2021.

Utgivelsen av Putins hellige krig er støttet av Stiftelsen Fritt Ord og Faglitterær forfatterforening. 

Debatt
Spaniaavisen oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.