Hjemmehjelp med hjerte for nordmenn

Norske Marit Kalan (70) får fantastisk hjelp av Julia Anamaria Kiss (33) som startet opp som hjemmehjelp i juli i år.

Spaniaavisen

Publisert 23. oktober 2015 07:24

ALFAZ DEL PI

I Kalan flyttet til Alfaz del Pi i 2004 og har tidligere bodd fire år i Andalucia hvor hun bosatte seg etter flere opphold i området. I november i fjor fikk hun problemer med helsen blant annet på grunn av en gammel yrkesskade som dukket opp.

– Jeg trenger hjelp til alle daglige gjøremål og da jeg fikk kontakt med Julia ble alt lettere. Hun handler for meg, lager mat, vasker huset, vasker og stryker klær og kjører meg og blir med på forskjellige avtaler, blant annet til frisøren. Og det er helt fantastisk. Må jeg gjøre en avtale kontakter jeg henne først for å høre om hvilket tidspunkt som passer best og hun kjører meg dit i min bil. Jeg vet ikke hva jeg skulle gjort uten henne, sier Marit Kalan til Vikingposten.

Les også: Nå kommer Nav, Helfo og Skatteetaten til Costa Blanca

Kalan får hjelp cirka tre timer om dagen 3-4 ganger i uken. 
– Vi kommer veldig godt overens. Vi er begge åpne og hun er veldig til å stole på og er fleksibel, utrolig rask og effektiv. Jeg har også blitt i bedre fysisk form på grunn av hjelpen hun gir, sier 70-åringen og skryter også av hennes kokkekunnskaper. 

Julia Anamaria Kiss driver «Homecare with heart» sammen med Mihaela Apostin (42). Julia har bodd i Alfaz del Pi i åtte år og er halvt rumensk og ungarsk. Hun er selvstendig næringsdrivende og er registrert som hjemmehjelp. 

– Jeg snakker flytende engelsk og spansk, og de fleste samtalene med nordmenn går på engelsk. Jeg gjør alt av husarbeid, hjelper til med handling og matlaging, henting av medisiner på apotek, blir med på besøk til frisøren eller turer, samt å bidra med hjelp til oversetting fra spansk til engelsk eller fra engelsk til spansk. All «service» eldre måtte ha behov for, sier Kiss og understreker at hun også lager norsk mat.
– De bestemmer selv om jeg skal lage maten hjemme hos dem heller ta med hjemmefra. For Marit lager jeg maten hos henne og det er veldig hyggelig, sier hun.

Har du tips til saker vi bør skrive om? Send oss en epost her

– Hvorfor ønsker du å hjelpe nordmenn i området?
– Det hele begynte da jeg var vaskehjelp for en norsk dame. Jeg la da merke til at det var et stort behovet for å få hjelp med andre daglige gjøremål. Og da jeg fikk bekreftet dette av en norsk venninne av meg som er sykepleier, bestemte jeg meg for å starte opp. Og det har jeg ikke angret på. Jeg elsker jobben min og det viktigste for meg er at de jeg hjelper blir fornøyde.

Hun har til nå rundt 10 norske kunder. Hun har erfaring som syerske og servitør og har i flere år jobben innen hotellbransjen som kommer godt med i jobben som hjemmehjelp.

– Dette er hva jeg ønsker å jobbe med i fremtiden og jeg er glad for at jeg har oppdaget det. Jeg håper at flere nordmenn tar kontakt for å få hjelp, sier Kiss og avslører at hun i fremtiden har planer om å lære seg norsk.

– Det skal jeg hjelpe henne med. Så nå fremover blir det nye norske gloser hver gang vi treffes, sier Marit Kalan med et smil om munnen og legger til følgende. – Jeg stoler på Julia og håper å få beholde henne så lenge jeg kan og har behov for. Hun kan bidra med alt!.