Hjelper skandinaver med rusavhengighet på Costa Blanca

Arne Stålberg bruker Minnesota-modellen i tillegg til sol og varme for ”å tørke opp” skandinaver som sliter med rusproblemer i Spania.

Terje Aspdahl

Publisert 28. april 2011 15:30

TORREVIEJA

Svensken startet sitt engasjement for å hjelpe rusavhengige i Göteborg for fem år siden. Nå gjør han den samme innsatsen for skandinaver i Torrevieja. Her har han holdt på det siste året.

– Det tar tid å bygge opp et opplegg, men jeg får fler og fler henvendelser, og ser det er et behov for mange hvor alkoholmisbruket ender med avhengighet, sier Arne Stålberg til Vikingposten.

Stålberg bruker den samme behandlingsmetoden som man gjør i AA (Anonyme alkoholikere), også kjent som Minnesota-modellen.

Finn hjelp i vår bransjeguide

– Det er nok flere skandinaver som har med seg et rusproblem fra Skandinavia, enn de som får det etter de kommer ned hit. Men mange adopterer den søreuropeiske kulturen når det gjelder omgang med alkohol. Her er det mye større aksept for å drikke alkohol, som vin til maten. Da er det lett å fortsette etter at maten er spist. Og vi skandinaver kommer fra et område som blir omtalt som ”Spritbeltet”. Det strekker seg fra USA og nordøst over Skandinavia og til Russland. Her drikkes det mest sprit i hele verden, en tradisjon søreuropeerne ikke har, sier Arne Stålberg til Vikingposten.

Leiebil i Spania – gratis norsk servicetelefon

Han ser flere fordeler ved å få behandling her i Spania.
– Her har vi elementer som mye sol og lys. Det viser seg å være lettere å starte en behandling når mange har slike elementer rundt seg. Vi bruker alle små biter som kan lette behandlingen av sykdommen. For det er en sykdom. Ingen friske mennesker lyver og bedrar som de som har et rusavhengighetsproblem å slite med. Det er ingen skam å ha et rusproblem, men det er en skam å holde det skjult. Man trenger å våkne opp og innrømme det for seg selv. Først da kan man få hjelp, sier Stålberg.