Hjelper «norskspanjoler» i Norge

Albir-firma med avlegger i Oslo.

Spaniaavisen

Publisert 2. mai 2014 08:55

ALBIR/OSLO

Spaniakonsulentene AS åpnet sitt kontor i Oslo for ett og et halvt år siden. Kontoret er startet opp av eier og daglig leder Merete Ihlen Marandi i Boreal Costa Blanca S.L i Albir. 

Spaniakonsulentene AS tilbyr blant annet råd og veiledning innen investering i eiendom, utleie av fritidsboliger og fortolker og analyserer dokumenter og veileder deg gjennom det spanske byråkratiet.

Eier og daglig leder Merete Ihlen Marandi i Boreal Costa Blanca S.L sier til Vikingposten at ideen kom opp da hun fikk flere hendvendelser om hjelp på kontoret i Albir. 

Interessert i det som skjer i Albir? Her finner du oversikten

– Nordmenn som kommer ned på kort- eller langstidsopphold må ofte benytte mye av tiden til å ordne opp i dokumenter som de hadde fått tilsendt mens de var i Norge. Dette blir stress for mange som kommer ned for å nyte oppholdet her på Costa Blanca. Jeg fikk mange spørsmål om noe kunne gjøres på forhånd eller hjelpe i ettertid når de kom tilbake til Norge. Dette satte meg på ideen om å opprette et sentralisert kontor i Oslo, sier Merete Ihlen Marandi.

Boreal Costa Blanca S.L ble etablert på slutten av 70-tallet og bistår sine kunder med alt innen, kjøp og salg, utleie, kontrakter med oversettelser og dessuten fortolkning av spanske dokumenter til norsk, spansk, hollandsk, tysk og andre språk. De assisterer også ved søknad av NIE-nummer, opprettelse av testamenter og alle juridiske spørsmål.

– Vi har egen advokat og arkitekter til disposisjon og vårt ”team” har spesialkompetanse innen utvikling av tomte- og boligprosjektering samt oppfølging av offentlig saksbehandling både på kommunalt og fylkesnivå. Vår skatterådgiver gir også en god innsikt i de forpliktelser man har som eiendomsbesitter i Spania og vi har meget språkdyktige ansatte. Så jeg tenkte at vår kompetanse også kunne organiseres fra Norge, sier Marandi.

Etter ett og et halvt år i drift har Spaniakonsulentene AS fått mange henvendelser og faste kunder. Daglig leder for oslokontoret Ellen Syversen-Raske sier at etterspørselen er økende og at flere og flere trenger hjelp. Syversen-Raske bodde på Costa Blanca i 46 år før hun flyttet tilbake til Norge da hun ble pensjonert for litt over to år siden. Hun er godt kjent med det spanske systemet og snakker språket da hun jobbet mange år med bedriftsrådgivning i Alicante og kjenner til mange av problemstillingene som nordmenn trenger hjelp til. 

Trenger du hjelp? Sjekk ut vår bransjeguide – her finner du telefonnumre og fagfolk

– Det er helt klart et behov for denne type tjeneste i Norge. Mange vegrer seg for å gå til advokat for å få hjelp. De fleste problemene vi til nå har håndtert er hjelp til oversettelser av dokumenter og råd og veiledning om det spanske byråkratiet. Ofte er det vanskelig å forstå dokumentene som de får tilsendt i Spania på grunn av språkproblemer. Kontoret i Albir løser de fleste problemstillingene. Vi scanner dokumentene og mailer de til kontoret i Albir som tar saken videre. I det siste har vi også fått forespørsler om utleieobjekter og kjøp av eiendom, som er meget gledelig, sier Ellen Syversen-Raske.