Hjelper nordmenn som blir lurt i utlandet

Navigare Security hjelper nordiske borgere i utlandet som blant annet blir svindlet, ranet, truet på livet og trenger hjelp til å anmelde saker.

Spaniaavisen

Publisert 18. mai 2017 08:14

BENIDORM

Daglig leder Kato Stokkan har lang erfaring fra politiet, hvorav 13 år var i beredskapstroppen. I tillegg har han lang tjeneste i krigssoner. Han har jobbet fire år på Solkysten som politi-liaison, og siden 2011 har han jobbet som daglig leder for Navigare Security som er et norsk sikkerhetsselskap.

Stokkan har vært mye i Spania i forbindelse med jobben i Navigare Security. Det er mest svindelsaker han jobber med her. Han kommer med et klassisk eksempel:

– Jeg hjalp en norsk dame en gang. Hun ble forelsket i en amerikansk oberstløytnant. De hadde snakket sammen på nett, og han skulle besøke henne i Spania så de kunne møtes. Plutselig ble han syk, og han manglet selvsagt forsikring. Damen betalte hun og hadde til og med tatt opp lån på huset for å skaffe nok penger.

Det hun ikke visste var at det var ingen amerikansk oberstløytnant hun snakket med. Det var en svindler fra Nigeria.

Fikk du med deg denne? Lokker med flybilletter fra 17 euro fra Alicante

– Det verste var at når jeg fortalte henne om dette, skjønte hun ikke at hun hadde blitt lurt. Hun trodde hun kom til å få igjen penger. Nigeriasvindlerne er så intelligente. De bruker dreiebok som på film. Etter en stund dør den kjekke oberstløytnanten, og da blir datteren introdusert. Damen får tilsendt bilder av henne, og hun er så søt. Datteren skal få arv, men hun trenger penger for å få ut arven. Slik fortsetter det ofte, forklarer Stokkan.

Stokkan jobber også mye med leilighetsbedragerier. Herr og fru Hansen finner en leilighet på nett som er til utleie, så blir de spurt om å betale en stor sum på forhånd, og da de reiser til leiligheten er ingen der.

Stokkan kommer med noen råd til hvordan du unngår å bli lurt:

♦ Du bør alltid sjekke referanser. Da bør referansene være hos noen som bor i Norge og ikke i naboleiligheten til svindleren.
♦ Må du betale depositum, så ikke betal mer enn nødvendig, og betal heller resten når du kommer ned.
♦ Gjør nok research om personen du skal leie fra og spør gjerne om kopi av id-kort.
♦ Søk på internett. Det finnes også Facebook-grupper som folk lager om svindlere.
♦ Det beste er å gå i gjennom en etablert megler. Du betaler kanskje mer hvis du velger et firma, men det gir en ekstra trygghet. Hvis ikke kan man gå i gjennom kjente som man stoler på.

Har du allerede blitt lurt og ikke vet hvordan du skal anmelde saken, så kontakt gjerne Navigare Security. Stokkan gir en times gratis konsultasjon for å få et overblikk over situasjonen og hva slags hjelp man trenger.

– Jeg kan spore opp, eller få kollegene mine i Spania til å spore opp vedkommende for å se om vi kan få tilbake noen verdier. Bare det å true med anmeldelse, hjelper ofte, avslutter han.