Hevder solkrem er farlig og unødvendig video

Norsk dokumentarfilm tar for seg solens helsemessige effekt.

Spaniaavisen

Publisert 15. mai 2014 05:38

ALFAZ DEL PI

Mandag 19. mai klokken 19.00 er det premiere på den norske dokumentaren «Får du nok sol ?» på auditoriet i Casa de Cultura i Alfaz del Pi. 

Dokumentarfilmen av den danske filmskaperen og komponisten Torben Thøger omhandler veldig enkle spørsmål som: «Hva gjør solen og varmen med oss og hva er dens helsemesssige effekt»? 

Temaet berører spesielt de som bor og arbeider eller oppholder seg i lengre perioder i Spania. Thøger har intervjuet noen av de tusenvis av nordmenn som bor på Costa Blanca nord og snakket med representanter for ulike norske sentere, butikkeiere, eiendomsmeglere og skoler, blant annet Reuma Sol og Den Norske skole Costa Blanca, om deres erfaring. Dokumentaren forteller også historien om ferie- og helsesenteret Solgården. 

Les også: Kreftforsker: Ta pause fra solen

Dokumentaren som er på 30 minutter oppfordrer oss til å nyte solen med fornuftighet og solkrem med forsiktighet fordi solen er faktisk sunn. Den internasjonale anerkjente solforskeren, professor Johan Moan, forklarer i dokumentaren at en halvtime sol midt på dagen gir samme mengde D-vitamin som en halv flaske tran. Flere forskere og leger har blitt intevjuet som dokumenterer solens helsemessige effekt.
Filmskaper og komponist Torben Thøger (60) har bodd i Spania i seks år og flyttet til Altea i mars i år.

– Hvorfor flyttet du til Spania?
– Det har vært en drøm for meg å flytte til Spania. Helt siden jeg var på Mallorca som barn har jeg hatt lyst til å flytte til Spania. Det har vært en lang prosess. For seks år siden bygde jeg og kona hus i fjellene mellom Callosa og Guadalest, men vi flyttet til Altea for å komme tettere på havet, venner og businessen. 

Torben Thøger har jobbet med musikkproduksjon og dokumentarfilmer i en årrekke og har laget flere reklamefilmer i dokumentarstil i mange land blant annet for Solgården og Den Norske skole Costa Blanca samt musikk til dokumentarfilmer, underholdnings- og naturprogrammer for dansk TV. 

Finn hjelp i vår bransjeguide – en oversikt over næringsdrivende på Costa Blanca

– Med min bakgrunn fant jeg det interessant hvordan solen påvirker mennesker som bor eller oppholder seg i lengre perioder her i området. Vi blir i media bombadert med informasjon om hvor farlig solen er og hvor viktig det er å beskytte oss. Jeg ønsket å undersøke dette nærmere som resulterte i en norsk dokumentarfilm som jeg ga tittelen "Får du nok sol?», sier Thøger.

Thøger har gjort et grundig arbeid. Filmen viser intervjuer med blant annet forskere og leger som er spesialister på området som dokumenterer solens helsemessige effekt. Han har også snakket med helsearbeidere som i lengre tid har jobbet med mennsker som kommer tilbake til Spania for å nyte sol og varme, om deres erfaringer. Flere norske beboere i området forteller også om hvordan sol og varme påvirker deres hverdag.

Les også: Her er Torreviejas ukjente badeplass

– Solen har klart en positiv vikning på oss mennesker. Solkrem er farlig og helt unødvendig, men det er viktig å beskytte huden hvis man skal være i solen over lang tid. Da bør man heller benytte mandel eller kokosolje. Solen produserer også endorfiner som er et lykkehormon. D-vitamin som solen gir er viktig for oss og gir oss flere helsemessige gevinster. Vi trenger mer D-vitamin enn det vi blir fortalt og vi blir misinformert av media og myndighetene. De handler uansvarlig. Det er paradoksalt at vi skal smøre huden full med solkrem. Det er big business og det er uakseptabelt. Man tror mer på forskere som er «i lomma på» legemiddelindustrien. Og dette gjelder ikke bare i Norge, sier Thøger. 

Thøger startet filmopptakene i mai i fjor og han har også komponert filmmusikken. 

– For meg er det viktig at filmen setter i gang en debatt. Det er en positiv film med et positivt formål og tema. Filmen viser at myndighetene ikke har rett og jeg håper at folk kan bli mer bevisste og mer opplyste ved å se filmen, sier Thøger og inviterer til premieren 19. mai på kulturhuset i Afaz del Pi.

Dokumentarfilmen "Får du nok sol?" vises gratis på auditoriet i Casa de Cultura i Alfaz del Pi mandag 19. mai klokken 19.00. 

Under her kan du se utrdrag fra dokumentarfilmen