Hevder norsk skole bryter loven så det synger

Advokat: Finnes ikke grunnlag for oppsigelser.

Terje Aspdahl

Publisert 31. mai 2020 06:05

ALFAZ DEL PI/OSLO

Advokat Ane Sofie Tømmerås mener ledelsen ved Den norske skole Costa Blanca i Alfaz brøt lovverket da de sa opp en rekke lærere med umiddelbar virkning.

– Det ser ut til at det har gått altfor fort i svingene for ledelsen ved skolen, og at skolen bryter lovverk så det synger både når det gjelder måten de går fram på, og ved at det ikke finnes grunnlag for oppsigelser. Slik jeg ser det, består arbeidsforholdene, sier advokat Ane Sofie Tømmerås til VG. Hun har arbeidsrett som sitt kjerneområde.

Det var Spaniaavisen som først skrev om oppsigelsene ved skolen. 

Da skolen stengte ned dro flere av de nå oppsagte lærerne hjem til Norge. Noen har returnert, andre vil ikke møte på jobb fordi de er i risikogruppen om de skulle bli smittet av covid-19-viruset. 

 At man av praktiske eller helsemessige årsaker ikke fysisk kan møte på arbeidsstedet på grunn av konsekvenser av covid-19 er åpenbart ikke grunnlag for avskjed, og heller ikke på noen måte saklig grunnlag for ordinær oppsigelse, sier advokaten og legger også til at det ser ut til at skolen har brutt alle regler om saksbehandling i oppsigelsessaker.

Styreleder Ellen Watkinson hevder å ha sitt på det tørre fordi alle lærerne har spanske ansettelseskontrakter. Det mener Tømmerås er feil. 

– Friskole som får statsstøtte fra Norge er underlagt friskolelova. Det medfører en forpliktelse til å gi ansatte samme arbeidsvilkår som i tilsvarende norske, offentlige skoler. Hele loven gjelder for friskolene, de kan ikke velge ut hvilke paragrafer de vil følge.