Hevder de ble lurt til jobbjakt i Norge

Norsk Costa Blanca-konsulat får kritikk av spanjoler.

Spaniaavisen

Publisert 25. januar 2012 20:30

ALFAZ DEL PI

Bergens Tidende skriver denne uken om Daniel (48) og Catalina
(34) Giuglea fra Alfaz del Pi som solgte alt de eide i Spania for å søke lykken i Norge. Sammen med sønnen Salvador (4) reiste de til Bergen for å finne seg jobb og starte et nytt liv.
Nå har de bodd på et pensjonat i Norge i seks uker og alle sparepengene er brukt opp uten de har vært gjennom så mye som ett jobbintervju.

Les også: Moms på julegaver fra Norge står fast

Begge hadde mistet jobbene sine på grunn av økonomikrisen i Spania.
Catalina hadde vært uten jobb i fire år, mens mannen Daniel har vært uten jobb i tre år. Den tidligere forretningsmannen har mastergrad både i politikk og økonomi. Inntil for tre år siden var han salgssjef for en petrokjemisk fabrikk på Costa Blanca. Men så kom krisen og han ble oppsagt.
Siden da har han søkt flere hundre jobber i Spania uten å få tilslag.

Avgjørelsen om å flytte til Norge tok de etter flere konsultasjoner med det norske konsulatet i Benidorm.
– Vi ble fortalt at Norge hadde flust av jobber og gode oppvekstvilkår for barn. At folk med min yrkeserfaring og utdannelse får jobb på dagen, selv om de ikke snakker norsk.
– Jeg tenkte at dette var mitt livs sjanse. Men alt var propaganda. Vi er blitt lurt, sier Dan Giuglea til Bergens Tidende.

Bli venn av Vikingposten og Spaniaavisen på Facebook

Visekonsul Torunn Klokk ved det norske konsulatet i Benidorm avviser påstandene fra den spanske familien.

– Sludder og vås. Det er klart vi ikke sier til noen at de enkelt kan få jobb i Norge. Ingen kan gi ut en garanti for jobb. Det vi gjør er å informere dem om reglene i Norge, hvilke dokumenter de må ha med seg og hvor lenge de kan oppholde seg i landet uten jobb. Vi presiserer at de som et minimum må kunne engelsk godt, sier Torunn Klokk til Vikingposten.

Det siste året har konsulatet merket økt tilstrømming av både spanjoler, søramerikanere og marokkanere som vil ha informasjon om det norske arbeidsmarkedet. Konsulatet har folk innom så å si hver eneste dag.

Denne saken er hentet fra dagens utgave av Vikingposten. Den kan du laste ned gratis her fra klokken 15.00