Hevder 1000 norske pasienter overbehandles ved spanske sykehus hvert år

- Nordmenn ses på som en pengemaskin | I disse provinsene er det verst.

Spaniaavisen

Publisert 19. desember 2013 10:22

COSTA BLANCA/OSLO

Det skjer ganske kraftige overbehandlinger på sykehusene i Gran Canaria, Tenerife, Mallorca, Benidorm og Alicante. I den senere tid har det også vært økende tilfeller på sykehus i Kypros, Tyrkia og Thailand.

 – Cirka 3000 nordmenn legges inn på sykehus i Spania hvert år og 1/3 av disse blir overbehandlet. Det dreier seg om for lange innleggelser og unødige undersøkelser, prøver og behandlinger. Hvis man har mistanke om å bli overbehandlet så ikke stopp behandlingen, men ta kontakt med oss, sier Emma Elisabeth Vennesland, assisterende informasjonssjef i Europeiske Reiseforsikring, til Vikingposten.

Skal du til Spania og trenger et sted å bo? Hotell eller leilighet booker du her

Problemet har Europeiske sett en stund, men det har i det siste vært en økning i antall tilfeller. Dette kan ha sammenheng med den økonomiske situasjonen spesielt i land som Spania.

– I Thailand er det profesjonelle investorer som kjøper seg inn på sykehusene og som krever høy utnyttelsesgrad. Så her er vi ekstra oppmerksomme. Nordmenn blir sett på som en pengemaskin og det er lønnsomt for sykehusene å holde pasientene noen dager ekstra og å gjennomføre undersøkelser som strengt tatt ikke er nødvendige, sier Vennesland.

Europeiske Reiseforsikring har eget kontor på Mallorca. For å redusere problemet med overbehandling på spanske sykehus, som hverken er til nytte for selskapet eller pasientene, har selskapet satt inn ekstra ressurser og økende kontroll. Fortløpende og i etterkant av en sykehusinnleggelse går de nøye gjennom regningen og ser på diagnose og undersøkelser som er gjennomført. I noen tilfeller følger de også pasientene opp mens de er under behandling.

Billig leiebil i Spania finner du her med gratis norsk servicetelefon samt prisgaranti

– Vi oppdager stadig nye tilfeller av overbehandling. Vi kontakter da sykehusene og ber om ny faktura som oftest ikke er noe problem. Hensikten med økt kontoll er at det skal virke forebyggende for kommende pasienter slik at de unngår unødvendige påkjenninger og at skadekostnadene reduseres. Samtidig får vi et godt bilde av hvilke sykehus dette gjelder. Det er helt klart at de pasientene som oftest møter problemet er over 50 år og bor i områdene Gran Canaria, Tenerife, Mallorca, Benidorm og Alicante over tid, sier Vennesland til Vikingposten.