Her har du åtte tips for å spare penger video

Vil du ha ned strømregningen? Les videre.

Spaniaavisen

Publisert 13. desember 2013 08:37

MADRID

For nordboere er kanskje hverken krisen eller kulden påtrengende her i Spania, men også de som bor i mer tempererte områder har mye å hente på energisparing.

Ifølge hovedstadsavisen ABC bruker man mellom 50 og 60 prosent av strømforbruket på å holde boligen varm.

Her er noen tips for å få lavere regninger:

⇒ 1. God isolering av boligen
Varmen forsvinner i sprekker og åpninger. Det er ofte viktigere å isolere huset godt, enn å varme det opp. Aluminiumsvinduer med doble glass anbefales der hvor man har gamle vinduer.
  Man kan også ta i bruk enkle midler. Eksperter fra Repsol sier til ABC at med tettingslister på dører og viduer, et tykt teppe på stuegulvet, pledd i sofaen og ved å tette hull hvor varmen forsvinner, sparer man inntil 30 prosent av oppvarmingsutgiftene.

Skal du på utflukt eller ferie i Spania? Book ditt hotell eller en leilighet her

⇒ 2. Hver eneste grad teller
Varmen sløver, den får deg til å slappe av og får kroppen til å tro at den alltid trenger mer. Derfor er det best å ikke skjemme den bort. Du har det like bra med 20 som med 25 grader. Hver grad du skrur opp temperaturen betyr mellom fem og syv prosent mer på regningen ifølge Repsol.

⇒ 3. Reflektere varmen 
Hvis du har radiator på veggen kan du enkelt spare mellom ti og tyve prosent. Ved å sette opp en reflektor bak radiatoren, unngår du varmetap i veggen. Fem av disse koster 40 euro, vel verdt pengene. Disse burde være enkle å få kjøpt hos din lokale jernvarehandel (ferreteria) eller på nærmeste byggvarehus (bricolaje).

⇒ 4. Kanaliser varmen
Varmen bør kunne strømme uhindret i de rom du vil skal varmes opp. Derfor setter du ikke sofaen foran radiatoren. Derimot er det helt greit å sette en hylle på veggen over radiatoren, den hjelper å holde varmen nede i lavere luftlag. Selvsagt setter man ikke ting på radiatoren. Lukk dørene til rom som ikke trenger varme er også en grei regel.

Trenger du håndverker, låsesmed eller tolk? Du finner alle telefonnumre og mer informasjon i vår bransjeguide her

⇒ 5. Velg riktig varmekilde
Ikke alle varmekilder er like, heller ikke boligene. Forskjellige behov og omstendigheter gjør at forskjellige løsninger velges. 
Generelt er gass langt rimeligere enn elektrisitet for oppvarming i Spania. Men mest effektivt er varmepumpe.

⇒ 6. Renhold og vedlikehold
For at radiatorer og varmepumper skal fungere optimalt er det viktig med renhold og vedlikehold. 

7. Benytt deg av solen
Spanske boliger er gjerne utstyrt med persienner. Disse har også en funksjon i energisparingen. Når solen står på så er det viktig å åpne opp og slippe varmen inn, dette er gratis varme. Så anbefaler man å stenge for når solen går ned, på den måten isolerer de for vinduene. Bruker du aircondition om sommeren, er stengte persienner er fin måte å holde varmen ute på.

8. Bruk fantasien
Med mye fantasi og lite penger kan man få gjort mye. Den britiske sjømannen Dylan Winter viser på Youtube hvordan du med åtte telys, et metallbrett, to blomsterpotter og en lighter kan holde et lite rom varmt en sur engelsk vinterdag – SE VIDEOEN UNDER HER