Her er veisaltet Norge mangler

...og det ligger tonnevis på lager.

Spaniaavisen

Publisert 15. januar 2011 20:56

TORREVIEJA/OSLO

Produksjonen av salt fra anleggene rundt Torrevieja har gått for full maskin dette året. Saltprodusentene har ikke engang hatt tid til å feire helligdager eller de lokale fiestaer. Etterspørselen etter veisalt er høyere i år enn i fjor. Kong vinter i Nord-Europa har skylden.

Men selv om saltlagrene utenfor Torrevieja er store som fjell, er dessverre alt saltet allerede solgt til land i Nord-Europa. Og sjøsalt lar seg ikke produsere raskere enn vannet fordamper.

Les også: Kan bade i +27 hele vinteren

En kald november og desember over hele Nord-Europa ”varmer” altså godt for spanjolene. 5000 tonn salt sendes ut med skip hver dag. I fjor sendte de ut kun 2000 tonn salt om dagen, noe som var ny rekord.

Direktør i selskapet Salinas de Torrevieja (NCAST), Vicente Suarez, fortalte i desember at denne trafikken har vedvart de siste to månedene. Saltanleggene hans produserer 700.000 tonn salt i året, og sysselsetter omkring hundre personer.

Leiebil i Spania – på fastlandet og Kanariøyene. Gratis norsk servicetelefon – prisgaranti

Saltlagrene i Norge er på god vei til å bli tomme og tømmes ned igjen så fort de fylles opp. Statens vegvesen har bedt alle regioner ha en liste klar over hvilke veier som vil måtte klare seg uten salt, skriver VG.

– Det er for tidlig å konkludere med at det er nok salt i Norge denne vinteren, sier markedssjef Kim Aslaksen i Norges største saltimportør, GC Rieber Salt AS.

Saltforbruket denne vinteren har vært ekstraordinært. Fra Agder til Hordaland har forbruket vært fordoblet så langt. Senking av fartsgrensene er også et aktuelt tiltak hvis saltsituasjonen skulle forverre seg.

Les også: Her er redningen når kvikksølvet faller

– Ingen av oss kan huske en tilsvarende stor mangel på salt i alle fall de siste tjue årene. Det er rett og slett tomt, så situasjonen er veldig spesiell, sier daglig leder Karen Mjelde Øverbø i Saltimport AS.

I fjor ble det brukt om lag 200.000 tonn veisalt i Norge, året før 250.000 tonn. I år anslår bransjen at det vil bli brukt tett oppunder 300.000 tonn veisalt.