Her er noen av kunst- og kulturtilbudene på Costa Blanca

Costa Blanca har mer å by på enn sol og strandliv. Området har også et rikt og variert kunst- og kulturtilbud. 

Spaniaavisen

Publisert 27. juni 2014 09:53

COSTA BLANCA

På Costa Blanca nord er kunstmuseet la Fundación Frax og la Villa Romana, det romerske museet, å anbefale. Begge ligger i Albir sentrum cirka tre minutters gåavstand fra stranden. 

La Fundación Frax er en kulturell privat stiftelse som har som mål å fremme kultur, kunst og vitenskap og holder mange utstillinger, konferanser, konserter og andre kulturarrangement gjennom hele året. I sommer og frem til 7. september vises en retrospektiv utstilling av den belgiske kunstneren Philippe Dupiereux.

La Villa Romana er det første friluftsmuseet i Valencia. Museet tilbyr virtuelle turer som gir en unik mulighet til å bli kjent med de romerske arkeologiske utgravningene og romersk historie på er morsom og lærerik måte. 

Finn hjelp i vår bransjeguide her

I Albiråsen kan man gå til det gamle fyrtårnet El Faro beliggende i naturparken Sierra Helada med dens flotte turområder. Turen er på knapt fire kilometer og snor seg innover fjellet og ender opp med en fantastisk utsikt ved det gamle fyret som utgjør et historisk museum. Fyrtårnet i Albir er det eneste av sitt slag i Valencia-regionen. Det er satt opp guidede turer i sommersesongen. Mer informasjon og påmelding fås på turistkontoret ved stranden ved ankeret i Albir.

I Altea, kjent som kunstnerbyen, finnes det flere små og store gallerier. På strandpromenaden ligger galleriet LS Artgallery Altea som eies og drives av Sigrid Landwehr. 

– Vi viser et bredt spekter av europeiske kunstnere, malere, skulptører og fotografer. For tiden domineres galleriet av arbeidene til den ukrainske kunstneren Irina Basalik som har en surrealistisk stil. Hennes akrylmalerier vibrerer av følsomhet og hun tar oss men inn i drømmeland med sine fargerike fantasifigurer, sier Landwehr, som også ønsker å fremheve kunstnerne Werke von Siegfried Reich an der Stolpe, Benno Treiber, William BrunetDaniel Rupin salvador González Albaladejo, Hermes Boj og Traudel Baumann som også er representert med flere arbeider i galleriet.

Les også: Her er noen av fornøyelses- og dyreparkene på Costa Blanca

Nordover fra strandpromenaden i hovedgaten 332 finner man samtidskunstgalleriet Klaus Kramer. Galleriet har enestående og viktige verk av spanske samtidskunstnere som blant annet Juan Barbera, Damia Diaz, og Dalmau Gorriz. Her kan man beundre moderne skulptur, installasjoner, maleri og fotografi.

På veien opp til gamlebyen er Fundación Eberhard Schlotter verdt et besøk. Eberhard Schlotter er tysk og har arbeidet og bodd mange år i Altea. I galleriet finner man arbeider av kunstneren samt andre viktige internasjonale kunstnere. Galleriet holder kun åpent på kveldene torsdag, fredag og lørdag.

I selve gamlebyen er det flere små gallerier, restauranter og kafeer som har interessante utstillinger også med norske kunstnere. Blant annet Casa Vital hvor den norske kunstneren Hans Petter Fjugstad har utstilling i hele sommer. Han arrangerer også malerkurs gjennom sommeren. Verdt få med seg er også utstillingene på AlteArte.

I juli og august arrangeres det hvert år kunsthåndverks- og kunstmarkeder i gamlebyen. Her får man kjøpt flotte kunstverk og kan iaktta kunstnere mens de arbeider. 

I år tilbyr kommunen en ny opplevelse for turistene. Hver lørdag gjennom hele sommeren kan man oppleve et teatralske besøk til gamlebyen i Altea, med hjelp av guider og profesjonelle skuespillere. Torsdager er det konserter på Plaça de l’Aigua like ved byens bibliotek og man har da muligheten til å høre brass, swing, flamenco, pop, latinsk jazz og filharmoniske orkestere. 

I den vakre byen Villajoyosa kjent for sine fargerike bygninger, finner man sjokoladefabrikken Valor med sitt museum. Her kan man få smake på forskjellige typer sjokolade og bli tatt med på historien om sjokoladen og dens betydning for samfunnet opp gjennom årene. Byen har også et flott arkeologisk museum, Vilamuseu, som har en av de viktigste samlingene i verden når det gjelder føniske og greske fortidsminner fra vest i Middelhavet.