Her er legens åtte tips mot heten

Mange sliter i varmen. Da kan det være greit å ta med seg doktorens råd.

Spaniaavisen

Publisert 10. juli 2014 08:06

ALFAZ DEL PI

I løpet av sommeren kan det oppstå «hetebølger» med ekstremt høye temperaturer og høy luftfuktighet. Dette kan være en utfordring spesielt for turister som ikke er vant til å forholde seg til varmen.

Alfaz del Pi kommune har i år gitt ut en guide med råd og tips om hvordan man kan takle «hetebølger» for blant annet for å unngå heteslag som kan være en alvorlig. Heteslag er en tilstand med sterk økning i kroppstemperatur, som følge av at kroppens temperaturregulering ikke fungerer tilstrekkelig i varme omgivelser. 

Lege Vidar Hjelset, eier og driver av legekontoret i Albir i over 14 år, sier at stikkordet for å forholde seg til varmen er avklimatisering. 

– Kroppen må skrus om for å komme i modus for å takle varmen. Det samme gjelder med kulde. Det skjer ikke i løpet av noen dager. Kroppen trenger litt mer tid. Den perfekte temperaturen er 29 grader. Er den over heller under så vil vi føle ubehag, sier Vidar Hjelset.

Legen har følgende råd å komme med:
♦ Unngå aircondition. Bruk heller vifte også om natten. Legg vekk dynen.
♦ Oppsøk skygge midt på dagen.
♦ Bruk hatt. For mye sol på hodet kan føre til at man blir overopphetet.
♦ Skjerf på kvelden når temperaturen synker er lurt for å forebygge forkjølelse.
♦ Bilen blir ofte veldig varm. Sett da aircondition på minimum 26 grader. 
♦ Prøv å unngå å være for lenge i matbutikker og shoppingsentre. Det kan føles behagelig med en gang man kommer inn. Men etterhvert så begynner man ofte å fryse. Det fører til at slimhinnene irriteres og blir tette og det kan oppstå komplikasjoner som forkjølelse og lungebetennelse.

Les også: Velkommen til golfregionen Alicante

Emma Damskau (23) er på ferie hos venner i Altea. Hun har selv opplevd flere heteslag og blitt kraftig dehydrert. Som følge av det har hun vært innlagt på sykehus opptil flere ganger.

– Nå har jeg lært hvordan jeg skal forholde meg til varmen. Jeg drikker mye vann og jeg går aldri uten solbriller. Solhatt er lurt og bruke, spesielt hvis man skal være lenge ute i solen og i aktivitet, fordi da blir man fortere dehydrert. For meg så var heteslag lik en kraftig influensa. Jeg ble veldig svimmel, kastet opp og måtte ligge flere dager i sengen. På sykehuset fikk jeg intravenøst og salttabletter. Jeg blir fort dehydrert og må være veldig oppmerksom, sier Emma Damskau.