Her er hageeiernes nye skrekk på Costa Blanca

Rødbillen har herjet over store deler av kysten og gjort betydelige ødeleggelser på palmer. Nå er det dukket opp en slektning som skaper bekymring.

Spaniaavisen

Publisert 28. februar 2011 20:54

COSTA BLANCA

Det er etter hvert vanskelig å finne områder som ikke er angrepet av rødbillen. Palmetrær er slaktet og fraktet vekk for å unngå smitte til andre trær i nærheten. Mens vi fortsatt bekjemper dette skadedyret har det dukket opp en ny skapning som ødelegger andre typer planter.

Denne gangen dreier det seg om agaven, en kaktuslignende plante med lange blomster som inneholder nye avleggere. Synderen er i slekt med rødbillen, men denne er svart og heter picudo negro på spansk. Som sin røde fetter stikker den hull på planten og legger eggene sine der. Mens eggene klekkes ut forsyner billen seg godt av stoffet i planten, som dermed kan imøtese sin sikre, langsomme død. Larvene blir etter hvert til biller og hele prosessen starter på nytt. Ødeleggelsene blir godt hjulpet av bakterier som møter den voksne billen på sin vei inn i planten.

Les også: Rødbillen ødela 1600 palmer

Den sorte morderen er vanskelig å utrydde fordi det er problematisk å komme til med drepende stoffer inn hvor billene og eggene oppholder seg. Dette er en vanlig pest i Mexico hvor plantene dyrkes for salg. Mens bøndene drev sine egne små produksjoner holdt de billen i sjakk ved nøye overvåkning.

Da de store gigantene overtok produksjonen av plantene overså de det vesle krypet i sin griskhet etter rikdom. Resultatet var at billene gikk berserk på 40 prosent av produksjonen.

Bli venn av Vikingposten og spaniaavisen.no på Facebook

Å dyrke fram arter som genetisk sett er motstandsdyktige kan se ut som en god løsning hvis man i framtiden vil fortsette med denne produksjonen. Planten er meget populær, men uten kraftige tiltak vil sortbillen vinne kampen om agave-planten.

Allerede kan man se det destruktive overgrepet den har i naturparkene ved saltsjøene på La Mata og Torrevieja og andre stederi nærheten. Her er allerede flere store planter ødelagt. Biologer frykter at hvis begge billetypene får fotfeste i området, kan de forandre seg og begynne og angripe andre typer planter også.

Les også: Stenger Torrevieja-område for å spraye mot rødbillen

Sortbillen er for øvrig en delikatesse på markedene i enkelte regioner av Mexico der de serveres grillet. Så hvis alt annet slår feil, kan man kanskje utvikle en ny aftensrett her til lands også. Det ville i så fall bli en helt annen tapas-opplevelse enn vi er vant til.