Her blir regnvannet gjenbrukt og bidrar til en liten oase

Sånn kan det gjøres.

Terje Aspdahl

Publisert 27. august 2020 06:43

ROJALES

I El Recorral-parken i Rojales har de konstruert laguner som samler gjenvunnet vann, og som danner vertskap for et nytt rikt biologisk mangfold.

De fem lagunene i parken er konstruert for å minimere utslipp fra renseanleggene til Lagunas de La Mata og Torrevieja. Og med dette har de klart å skape en frodig perle som bugner av frukter og med unike dyre- og plantearter. 

Det er selskapet Hidraqua som står for konstruksjonene som samler vann i fra makro-renseanlegget i Lo Pepin. Det er spesielt ved kraftig regnvær at det oppstår mye overflødig vann og hvor de har funnet en god måte å utnytte denne ressursen på.

I 2018 og 2019 startet lagunene opp med en kapasitet på over 5000 kubikk for å motta de første bidragene med gjenvunnet vann fra renseanlegget. Dette bruker Rojales i dag til vanning av parker og hager.

Stormen Dana i september 2019 forårsaket betydelige skader. Disse er nå reparert, og endelig fremstår parken i all sin prakt igjen. 

Parken er bygget opp med «grønn infrastruktur» som samler og distribuerer vannet slik at det oppstår nye fruktbare oaser. Etter stormen ble det bygget nye vanntanker som samlet og lagret gjenvunnet vann på en bedre og mer hensiktsmessig måte.

Siden åpningen har byrådet og vanndistributøren Hidraqua arbeidet videre i dette nye naturområdet. Det endelige målet var å kunne forme parken til så vel som et rekreasjonsområde, som til et bevarings- og miljøforbedringsområde. Man har engasjert bioingeniører for å integrere alle lagunene i miljøet og gi dem et naturlig preg. Ved bruk av kokosnøttmasker og vegetasjon fra innsjøene har de skapt et begynnende økosystem. Ulike plantearter utgjør nå landskapet i lagunene med lokale plantearter som elveliljer, salicarias, vannmynter, vannliljer og siv.

Landskapet og vannet har tiltrukket seg et mangfold av andre levende vesener, så nye "innbyggere" av fugler, amfibier, krypdyr, pattedyr og krypdyr har bosatt seg og trives nå i dette området. Du kan lett få øye på flere gåsearter, ender og gjess og andre fugler som har funnet veien til parken.

Amfibier er på plass, frosker med sine gjenkjennelige lyder er et kjennetegn om våren. Og om sommeren kan man se mange forskjellige fargerike øyenstikkere på overflaten av vannet.

Det er plantet trær og busker langs vannårene og dette begynner nå å ta form. Her finner du blant andre piletrær, lønn, oleander, ask og poppel. Disse skaper skyggefulle områder som igjen gir rom for enda fler arter. Når man beveger seg bort fra vannmiljøene blir vegetasjonen preget av middelhavsartene som er mer motstandsdyktige mot tørke, som furtrær, rosmarin, steinrose timian og lavendel.

Den eksisterende skogen og den implanterte middelhavsvegetasjonen gir hjem til en ny gruppe dyr. Små pattedyr som kaniner og flaggermus benytter seg av de sene kveldstimene til å besøke parken, og fugler som tårnfalker, duer, hakkespetter er blant de fugler som kommer innom parken i løpet av sommermånedene.

Takket være de utplasserte informasjonsplakatene kan besøkende lese om de forskjellige miljøene og identifisere de fleste av de nye plantene  og dyrene som nylig er ankommet.