Her blir Liv Marit endelig reddet

• Ble funnet etter tre timer • Reddet ut med helikopter

Spaniaavisen

Publisert 1. juni 2017 07:33

FINESTRAT

Sist fredag var Liv Marit Olsen på tur i fjellet Puig Campana nord på Costa Blanca sammen med seks venninner. I La Barrinada-området tilhørende Finestrat, på vei ned fra fjellet, falt hun og brakk foten.

Vikingposten møter 48-åringen på Hospital IMED Levante, hvor hun ble innlagt fredag ettermiddag. Ulykken skjedde rundt kl. 11.00 på formiddagen.
– Jeg har gått i det samme fjellet mange ganger, ofte alene, sier hun. Denne gangen var jeg heldigvis sammen med venninner. På veien tilbake ned fra fjellet var det mye lavastein og grus. Jeg tråkket feil, og da var plutselig ulykken ute.

Hun hørte at ankelen brakk, og fikk veldig vondt. Verst var at gruppen befant seg midt i solsteken og at de hadde lite vann med seg, i tillegg til at de ikke visste å forklare hvor de var.

– Ingen av oss snakker spansk, så jeg ringte til Rita Ringdal på Costa Blanca Klinikken. Selv om det var hennes fridag, ba hun meg om å ta det rolig og sa at hun skulle skaffe den hjelpen jeg trengte så fort som mulig.

Ringdal ga venninnene til Olsen beskjed om å laste ned Google maps slik at de kunne angi nøyaktig plassering, men på grunn av dårlig dekning viste det seg å være vanskelig.

– Vi kunne se parkeringen der hvor bilen vår stod parkert, ca en kilometer unna, og vi kunne se taket på den engelske skolen i La Nucia, forteller Olsen. Vi prøvde så godt vi kunne å beskrive det vi så i rundt oss. Som ved et mirakel ble vi funnet tre timer etterpå.

Helikopteret greide knapt å lande på grunn av det vanskelige terrenget, men hjelpemannskapet kom seg ut, og fikk Olsen på en båre.

– Jeg fikk smertestillende og de sjekket foten. Jeg var veldig lettet da jeg endelig kom frem til sykehuset. Jeg var klar over at jeg hadde vært veldig heldig. Uten Ringdals hjelp vet jeg ikke hvordan det hadde gått. Hun har bare vært helt fantastisk hele veien.

Ringdal var utsatt for det samme for et par år siden og visste hva hun måtte gjøre.

– Å få rekvirert helikopter er ingen lett sak, og jeg visste jo heller ikke akkurat hvor de befant seg på fjellet. Jeg brukte tre telefoner samtidig. Med min norske mobil var jeg i kontakt med venninnene til pasienten. I en annen var jeg i kontakt med de som styrer dette med helikopteret i Valencia. I telefon nummer tre var jeg i kontakt med politiet i La Nucia.

Hun legger til:
– Før man legger ut på en slik tur er det veldig viktig at man har lastet ned Google maps og vet hvordan man bruker den. Samt at man har fulladet batteri på telefonen og at man går til et sted hvor det er dekning. Og ikke minst at man har nok vann med seg. Har man ikke det, kan situasjonen fort ende i en tragedie.