Her ble rundt 20 nordmenn boligsvindlet for millioner

Mer enn 1800 kjøpere lurt i boligprosjekt.

Spaniaavisen

Publisert 24. april 2010 12:10

MURCIA

1800 forsmådde kjøpere. Utbyggere med høy sigarføring. Kommunepolitikere med tvilsomt rykte. Prosjektet Trampolin Hills føyer seg inn i rekken av spanske utbyggerskandaler.

 Allerede i 2004 startet planleggingen av den enorme golfresorten på høylandet Campos del Rio noen kilometer innenfor Murcia. Her skulle Grupo Trampolin Hills bygge 2500 boenheter rundt en 18 hulls golfbane. Skole, basseng og servicetilbud skulle anlegges på tomten i tillegg.

Les også: Derfor bør du bruke megler

I 2005 ga kommunestyret i Campos del Rio tillatelse til bygging. En massiv markedsføring førte til at mellom 1500 og 2000 av boligene ble solgt til kjøpere fra mange forskjellige steder i Europa. Blant annet skal minst 20 nordmenn ha handlet. Alle betalte inn et betydelig depositum ved kontraktsinngåelse.

Det antydes i gjennomsnitt 30.000 euro (240.000 kroner etter dagens kurs). Mange betalte langt høyere depositum enn det. Til sammen skal utbygger ha mottatt rundt 50 millioner euro (400 millioner kroner).

– Helt fra starten har det vært politisk bråk. I den vesle kommunen med litt over 2000 innbyggere har gemyttene vært i kok mer enn én gang. En representant fra sosialistene (PSOE) var blant de mange som hadde solgt land til Grupo Trampolin Hills. Dette medførte at byggetillatelsen de først hadde gitt, ble trukket tilbake. Det har gått så langt med anmeldelser og advokater fram og tilbake at regionsregjeringen har grepet inn og bedt kommunestyret besinne seg og tenke på utviklingen av området i stedet for personlige stridigheter, sier Anne Grete Cennema til Vikingposten BOLIG.

Trenger du leiebil i Spania – sjekk prisene her

Hun er en av nesten 2000 som sitter med mange spørsmål etter at utbyggeren gikk konkurs i fjor høst. Stridighetene lokalt førte til at byggetillatelsen ble trukket tilbake. Regionsdepartementet godkjente planene tidlig i 2009. Fram til dette hadde allerede mange av huskjøperne begynt å klage over utsettelsene.

– Da jeg skrev kontrakt i 2007, ble jeg lovet at min bolig skulle stå ferdig til innflytting i 2009. At det ble utsettelser reagerte jeg ikke så mye på. Det er svært vanlig i Spania. Da byggestarten drøyde ekstra, fikk jeg avslag i prisen, og var fornøyd med det. Jeg fikk like stort sjokk som alle andre da konkursen ble kjent i fjor høst, uttrykker Cennema.

Det eneste som i dag står igjen etter prosjektet er et kontorbygg og fem visningshus. Alt er robbet for verdier. Vinduer er knust og alt av flyttbart og fastmontert utstyr er stjålet. Byggekraner står tomme, cementproduksjonsanlegg og lastebiler er uten drift og vedlikehold.

Les også: Kanontall for brukte boliger

En kreditor begjærte selskapet konkurs etter et uoppgjort beløp på 30.000 euro. I denne sammenheng er det småpenger. Konkursen er likevel alvorlig for folkene som har skrevet kontrakt. Ingen ting kan gjøres så lenge konkursen er et faktum.

– Vi er 2000 individer som har skrevet kontrakt. Det er et møysommelig arbeid å få greie på hvem de andre er. Alle har fått brev om at de skal melde fra til bobestyrer. Foreløpig er det mange som ikke har gjort det. Nå har vi startet en forening for å ta opp kampen. Våre advokater jobber med både kommunen og Grupo Trampolin Hills.

Har du tips i denne saken? Kontakt vår reporter her

– Hvis mange av oss fortsatt ønsker å kjøpe hus her, vil antakelig banken gi lån til utbygger slik at anlegget kan ferdigstilles. I motsatt fall vil vi kreve erstatning fra kommunen. Selvfølgelig har ikke de penger. Dermed må vi gå videre til regionsregjeringen i Murcia. Ingen har penger nå, så dette er en dårlig løsning. Kommunen vil tjene på å få aktivitet her. Nå trenger vi bare at flest mulig slutter opp om planen. Ellers har jeg og mange andre tapt 60.000 euro hver, sier Anne Grete Cennema med et sukk.

Vikingposten BOLIG har vært i kontakt med flere nordmenn som har kjøpt hus og leiligheter på Trampolin Hills. De kan fortelle om en engelskmann som kjøpte 20 leiligheter. En nordmann kjøpte fire. Tanken var å selge videre.

Her finner du boliger til salgs

Trond Sør-Reime er mannen som solgte en del av leilighetene i Trampolin Hills-prosjektet til nordmenn for tre år siden.

– Prosjektet virket seriøst. Prisene var den gangen godt under sammenlignbare prosjekter, og jeg kjøpte selv en villa som kun var på tegnebrettet, i 2005. Storbanken La Caixa stilte bankgarantier og anbefalte således prosjektet. Det var mange investorer som den gangen vurderte dette til en solid investering den gangen, sier Sør-Reime.
Han tror den politiske drakampen på lokalplanet ble ødeleggende for prosjektet.

Her kan du laste ned hele siste utgaven av Vikingposten BOLIG gratis

– Den ødeleggende skittkastingen mellom partiene førte til en handlingslammelse som til slutt var med på å sette spikeren i kista. Godt hjulpet av finanskrisen gikk prosjektet over ende. Hva som er mulig å redde gjenstår å se, sier Trond Sør-Reime til Vikingposten BOLIG.

De som leser dette og kjenner noen som har kjøpt bolig på Trampolin Hills kan komme i kontakt med Anne Grete Cennema og de andre forsmådde huskjøperne gjennom nettsiden
http://bftboth.blogspot.com/ eller
http://www.asociacionafectadostrampolin.com