- Helsetrygdkort ikke nok i utlandet

Anbefaler reiseforsikring i tillegg.

Spaniaavisen

Publisert 11. desember 2011 18:39

COSTA BLANCA

-Å  reise utenlands uten reiseforsikring, er farlig – uansett. En helårs reiseforsikring er det beste for mange. Da er du også forsikret i Norge, hver gang du forlater hjemmet ditt, sier direktør Harald Skøien Hollerud i Europeiske Reiseforsikring. Han mener det offentlige helsetrygdkortet ikke er tilstrekkelig når du er på farten.

Helsetrygdkortet gir deg adgang til de offentlige helsetjenester som gjelder i det landet du er i innenfor EØS. Reiseforsikringen gir deg i tillegg adgang til private helsetjenester.

Les også: Stor interesse for ny helseforsikring på Costa Blanca

– Helsetrygdkortet betaler ikke egenandeler, hjemtransport, tilkall, forsinkelse, tyveri, osv., slik reiseforsikringen gjør. Ønsker du enda større sikkerhet, kan du også vurdere medlemskap i Norsk Luftambulanse. Sammen med selskapet der du har reiseforsikring, kan Norsk Luftambulanse hjelpe deg hjem til Norge. Men forsikringsselskapene bruker også andre aktører til å få deg hjem.

– I reiseforsikringen er det også en ulykkesforsikring. Forsikringen dekker dødsfall, livsvarig medisinsk invaliditet og behandlingsutgifter, sier Hollerud, og konstaterer at mange eldre dropper reiseforsikring siden aldersgrensen for erstatning ved død og ulykke er 70 år.

Les også: Slik får du dekket legeutgiftene i utlandet

Skulle det da oppstå skader, tyerier og eller sykdom, kan dette resultere i svært store kostnader. Så pass på å være forsikret, er oppfordringen.

– Aldersgrensen på 70 år har dessverre ført til at enkelte som er eldre enn dette, ikke har kjøpt reiseforsikring, og det er meget beklagelig, fordi stadig flere eldre reiser utenlands på stadig lengre turer, sier Hollerud. Blir du skadet eller syk i utlandet og ikke har reiseforsikring, kan du i verste fall oppleve at du ikke får den nødvendige behandlingen. Det kan være katastrofalt for deg, sier han.

Bli venn av Vikingposten og Spaniaavisen på Facebook

Her er rådene fra Europeiske Reiseforsikring:
♦ For å være best mulig sikret når du er i utlandet, bør du alltid ha med deg en pose rundt halsen. I denne bør du ha med kortet med reiseforsikringen, Det europeiske helsetrygdkortet (hvis du er i Europa) og kopi av passet ditt. Originalpasset bør ligge i en safe på hotellet eller et annet trygt sted.
 ♦ I tillegg må du ha med deg et kredittkort og noen få kontanter, telefonnummer til reiseforsikringsselskapet (står på forsikringskortet) og banken du bruker. Da kan helsepersonalet i utlandet raskt ta kontakt med forsikringsselskapet ditt og klarlegge hvordan behandlingen skal dekkes.