Helsekosten-eier felt av knusende dom

Kari Norèn har endelig fått sin erstatning.

Spaniaavisen

Publisert 31. januar 2013 08:30

ALBIR/BENIDORM

Tidligere innehaver av Helsekosten SL i Albir, Steinar Bredesen, ble dømt av spansk rett på alle anklagene fra sin tidligere ansatte, Kari Norèn. Nå må Spanias statskasse punge ut for nordmannens tvilsomme butikkdrift i Albir.

I 2008 overtok sandefjordmannen Steinar Bredesen Helsekosten SL i Albir. Der hadde Kari Norèn jobbet siden 2000. Fra februar 2009 og frem til februar 2011 betalte ikke Bredesen verken lønn eller sykepenger (Seguridad social) for Norèn. Hun gikk til sak mot Bredesen for å få de 43.000 euro han og Helsekosten SL skyldte henne. Kari måtte jobbe gratis i nesten to år før butikken i Albir ble stengt ved dom.

Les også: Uten lønn i to måneder – må leve på venner

7. januar fikk hun utbetalt 26.953,48 euro av det spanske lønnsgarantifondet. Av dette har hun brukt nesten 7000 euro for å betale sin egen advokat. Fremdeles skylder Helsekosten SL henne 16.000 euro.

– Dette er en lettelse for meg! 22. desember 2012 fikk jeg opplest dommen som var klar noen dager i forveien. En bedre julepresang kunne ikke jeg fått. Ikke bare det at jeg fikk en del av pengene Bredesen skyldte meg, men nå vet alle rundt her i området at jeg var uskyldig i alt bråket på Helsekosten. Bredesen og Helsekosten SL ble dømt på alle punktene. Eneste skåret i gleden var at den spanske stat må betale ut lønnsgarantien til meg.
Spania har ikke akkurat den beste økonomien for tiden. I tillegg blir de belastet for penger Bredesen skylder meg, penger han skulle betalt, sier Kari Norèn til Vikingposten.

Finn hjelp i vår bransjeguide

– Fra februar 2009 og frem til stengningen av butikken to år senere hadde jeg det fælt. Jeg måtte ha hjelp av psykolog for å klare hverdagen. I tillegg måtte jeg ha økonomisk hjelp av gode venner for å klare mine økonomiske forpliktelser. Alt skyldes Bredesen og hans oppførsel mot meg.
Får jeg noen gang greie på at Bredesen setter sine bein i Alicante-provinsen, eller resten av Spania for den saks skyld, rapporterer jeg det umiddelbart til politiet slik at de kan pågripe ham. Han har ikke vært her nede siden Guardia Civil kastet ham ut av Helsekosten i 2010. Da kom han inn butikken og oppførte seg truende mot meg. Jeg ringte politiet som var der i løpet av kort tid og tok ham med seg. Nå har han fått en knusende dom mot seg fra retten her i Spania, forteller Norèn.

Vikingposten fikk se alle dokumenter og selve dommen tidligere denne uken. Bredesen er dømt for ikke å ha betalt lønn til sin ansatt. Han er dømt for ikke å betale sykepenger til staten. Firmaet Helsekosten SL har ikke betalt skatt de siste to årene før dørene ble lukket av domstolen i Benidorm, og Vikingposten vet at Bredesen skylder et stort beløp i husleie for butikken. Cirka 15.000 euro.

Her finner du over 50 boliger til salgs på Costa Blanca – sjekk ut prospektene

Det var en lite snakkesalig Steinar Bredesen Vikingposten fikk på telefonen mandag ettermiddag. Etter et par minutter la han bare på midt i samtalen.

– Jeg har ingen kommentar til deg nå. Jeg er i Kina for tiden, og må ha oversendt all dokumentasjon før jeg kan uttale meg. Jeg er ikke klar over det har vært noen rettssak i Spania, sier Steinar Bredesen til Vikingposten.
– Kari Norèn sier hun vil rapportere til myndighetene med en gang du setter dine bein i Spania slik at de kan pågripe deg og få deg til å gjøre opp for deg. Har du en kommentar til det?
– Jeg er i Kina for tiden, sier Bredesen og legger på telefonen.