Hareide trives best i Sør–Spania

Fotballtreneren er en av de virkelige veteranene på La Manga.

Spaniaavisen

Publisert 19. februar 2010 18:19

LA MANGA

Eks–landslagssjef og nåværende Viking-trener, Åge Hareide, trives i Spania. Men han foretrekker Solkysten fremfor den hvite kysten.

Allerede i 1972 var Åge Hareide i Spania for første gang. Da styrte Franco, og unge Hareide synes landet var veldig annerledes. Selvsagt var det i forbindelse med fotballen den sympatiske romsdalingen var i Spania.

Les også: Nils Arne Eggen er Spania-fan på sin hals

– Jeg var ganske ung og spilte den gangen på juniorlandslaget til Norge. Vi var på en 14 dagers treningsleir i Barcelona. Vi spilte blant annet i Girona. På denne tiden hørte vi om de heller dårlige tingene Franco holdt på med, og landet virket ganske spennende for oss unge gutter. Etter dette oppholdet er det blitt ganske mange turer til Spania, sier Åge Hareide til Vikingposten.

Hans datter har faktisk studert spansk ved universitetet i Malaga, og familien Hareide har brukt Costa del Sol forholdsvis ofte som feriemål. Resten av Spania har Hareide sett med fotballklærne på. Enten som spiller eller trener.

Les også: Møttes på La Manga etter 29 år

– Jeg spilte mot Barcelona på Nou Camp i 1981 da jeg spilte på Manchester City. Ellers var jeg med blant de første trenerne som dro til La Manga. Vi var vel her nede regelmessig fra 1995 da det kun var en fotballbane her.

Denne uken har jeg til og med vært ute på stripen og besøkt min gode venn Nils Arne Eggen. Det blir lite annet enn fotballbanene vi ser når vi er her i Spania. Jeg har vært i Cartagena, men ellers er det fint lite vi har tid til, sier Hareide.

– La Manga er en ”vindtunell”. Det blåser alltid. Men baneforholdene er gode her. For spillerne tror jeg det fort kan bli litt kjedelig, siden det skjer fint lite i området. Likevel er dette en ideell plass for treningsleir. Da er det bare trening, kamp, mat og hvile som gjelder. Og så litt skolearbeid for de aller yngste spillerne, sier Åge Hareide.

Se bildeserie fra Cabo de Palos

Veldig få vet at det var Nils Arne Eggen som tok ut Åge Hareide til hans første landskamp for Norges A-lag. Det var mens Eggen var landslagssjef i 1976. Åge Hareide debuterte mot Danmark i Bergen dette året. Hareide var Norges andre profesjonelle fotballspiller i England. Da han var 27 år gikk han til Manchester City og spilte der en sesong. Etter dette ble det to år i Norwich. I løpet av sine tre sesonger i England sydde Hareide 60 sting i hodet og 25 sting i resten av kroppen…