Har solgt minehunder til Afghanistan

Tom Fossdal og European Search Dog Centre har skrevet kontrakt for levering av fire minehunder til Afghanistan. Kjøper er FN gjennom Geneva International Centre for Humanitarian Demining.

Spaniaavisen

Publisert 6. oktober 2008 18:36

CREVILLENTE

I løpet av neste måned reiser Tom Fossdal selv ned til Kabul for å gjøre forberedelser til prosjektet han og ESDC har knyttet seg til. Dette innebærer levering av fire minehunder, utdannelse av afghanere til hundeførere og levering av enda sju hunder hvis GICHD er fornøyd med de første fire. Hundene er av rasen schæfer og de er fra ESDCs egen avl.– Det er statlige midler fra kanadiske myndigheter som finansierer kjøp av hundene. De har også gitt grønt lys for kjøp av enda sju hunder fra oss hvis FN og GICHD er fornøyd med de først fire. Hundene er i sluttfasen av treningen nå og skal spesialisere seg på eksplosiver når de kommer ned til Kabul i mars 2009. Da er de 19 måneder gamle og i perfekt alder for å begynne i feltarbeid, sier Tom Fossdal.

– Hvor mye koster en minehund?

– Fra 200.000 kroner og opp til 250.000 kroner. Dette kan med en gang se ut som en stor sum penger, men når man vet hvor mye arbeid som ligger bak treningen av en fullt utdannet minehund, så er dette ikke mer enn akkurat det vi må ha for å gå i balanse. ESDC er ikke etablert for å gjøre oss rike.
Vi er her for å ha et meningsfylt arbeid og bidra til å hjelpe folk i den tredje verden, sier Fossdal til Vikingposten.

– Afghanistan og Kabul er vel ikke akkurat en siker plass i verden å reise til? Her smeller det bomber så å si hver dag. Er du ikke redd for å reise ned dit?

– Nei. Jeg har bodd og jobbet i Kabul i to år. Fra 2004 til 2006. Hvis man vet hvor og når det er trygt å bevege seg rundt i byen, og ikke skiller seg ut fra lokalbefolkningen, er det ikke verre å være der enn i Spania. Jeg kjører en helt vanlig personbil. Uten merker fra FN eller andre organisasjoner. Og så kjører jeg på tider da trafikken ikke er stor. Å unngå store ansamlinger med mennesker og "populære" terrormål, er også viktig. Det blir det samme som når vi er ute i felten og leter etter miner med hundene – man må være godt forberedt! Ellers går det galt, sier Tom Fossdal.