Emil Filmby har jobbet med filmen de to siste somrene. – Det har ikke vært helt enkelt med alle restriksjoner og bruk av munnbind under pandemien.
NYHETER

Har laget film om Torrevieja-livet

Emil Filmby har gått grundig til verks i sin nye dokumentar om Saltbyen.


TORREVIEJA

33-åringen har jobbet med film og videoproduksjon i flere år. Nå har han laget en dokumentar om Torrevieja og svenskenes betydning for utviklingen av den tidligere fiskelandsbyen.

Egil Filmby har hatt Torrevieja som sitt andre hjem de siste 14 årene og har blitt fascinert av svenskenes tilstedeværelse i byen. 

– Mange svensker kjenner noen som har en bolig i Torrevieja, har besøkt byen eller har på ett eller annet vis hørt om den. Men det er ikke mange som vet at den først utenlandske innbyggeren i Torrevieja var svensk og hvilken betydning svenskene har hatt for byens utvikling som turistby. Siden ingen andre har gjort en film på denne interessante historien og hvorfor flere svensker velger å være her, så bestemte jeg meg for å ta tak i dette spennende prosjektet, sier 33-åringen.

– Gjennom mine mange år i Torrevieja har jeg latt meg fascinere av alle svenske butikker og restauranter, her er det et svensk konsulat, svensk kirke, svensk skole, svenske eiendomsmeglere og gatelangs er det ikke uvanlig at man hører noen snakker svensk, fortsetter han. For syv-åtte år siden var det cirka 3500 svensker som var fast bosatt i byen, det er den fjerde største innvandrergruppen. Men man må ikke glemme at de aller fleste ikke flytter hit permanent, de beholder sin svenske adresse men bruker mye tid her.

Se traileren til filmen her:

«Torrevieja – Svenskarnas Paradis» er en dokumentar, hvor Filmby har gjennomført nesten 40 intervjuer av personer som medvirker i filmen.

– De forteller om sine erfaringer om Torrevieja som et sted svensker søker seg til.

I filmen møter vi blant andre medlemmer av den første svenske familien som bosatte seg i Torrevieja på 60-tallet.

– Vi møter også entreprenøren Gunnar Mattsson, som grunnla Masa International og solgte 2000 ferieboliger i året på 80-tallet. Torrevieja-ordfører Eduardo Dolón gir sitt bilde av svenskenes betydning for byen, og jeg har snakket med den svenske konsulen Björn Sandström sammen med mange andre svensker som har funnet sitt paradis i Torrevieja.

– Tidligere var det pensjonister som etter et arbeidsliv i Sverige valgte å flytte til Torrevieja for å nyte de siste årene i et bedre klima. Dette har sakte men sikkert forandret seg. Nå er det barnefamilier som velger Torrevieja fremfor å kjøpe en hytte eller landsted i Sverige. Etter min oppfatning nyter svenskene Torrevieja ved å kunne sosialiseres ute, noe de mer enn 300 soldagene innbyr til, sier Filmby.

Filmen er selvfinansiert og om alt går som planlagt vil den ha premiere i løpet av sommeren.

– Jeg håper at en TV-kanal eller streamingtjeneste vil kjøpe inn filmen og vise den på deres plattform. Jeg håper også Torrevieja kommune finner interesse i prosjektet. Det er er god reklame for byen siden svensker og skandinaver er en stor og viktig internasjonal gruppe i Torrevieja.

Debatt
Spaniaavisen oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.