Har fortsatt ikke fått bilen de kjøpte i mai

Antall nordmenn og svensker som er svindlet av bilselger i Torrevieja øker.

Terje Aspdahl

Publisert 12. september 2014 06:52

TORREVIEJA

Rune og Anne Maren Iversen kjøpte bil hos Corleone Cars i Torrevieja i mai. Fortsatt har de ikke fått den.

De er bare to av flere titalls nordmenn og svensker som er blitt lurt av denne bilforretningen i Torrevieja. Så langt har politiet opplyst at man er kommet over 200 biler hvor kilometerstanden er skrudd tilbake. Politiet er så langt klar over 122 personer som er blitt svindlet. Tallet er nok langt høyere.

For Rune og Anne Maren Iversen endte bilhandelen uten bil.

– Vi var innom der 31. mai og kjøpte en bil. Vi spurte om den kunne stå hos forhandler til vi kom tilbake i juli. Da vi kom var butikken stengt. Vi tok kontakt med Guardia Civil, men vi kunne ikke få hjelp før de hadde sett på saken. Bilen er betalt og står på oss, forteller de to som nylig kjøpte feriehus i Quesada.

Trenger du leiebil? Den får du rimelig her – gratis norsk servicetelefon – prisgaranti

Etter at Spaniaavisen først skrev om den omfattende svindelen har en rekke nordmenn og svensker tatt kontakt med oss for å fortelle hvordan de er lurt.

En nordmann skjønte fort at kilometerstanden ikke stemte. På vei fra forretningen opplevde han at bilen han nettopp hadde kjøpt og betalt, stoppet. Gearboksen gikk i stykker. Det ble begynnelsen på ett års langt mareritt. Butikken hadde alltid noen unnskyldninger for ikke å ha bilen klar når han kom innom.

– Hver gang jeg kom fikk jeg beskjed om at bilen skulle være klar om noen dager. Det medførte at de fleste av mine turer gikk med til å komme ned til butikken for så å bli løyet om angående bilen. Det er veldig mange personer som har gått på de utspekulerte bruktbilforhandlerne på Costa Blanca, sier Tom Hestad.

En svensk mann forteller hvordan han kjøpte to biler hos denne bilforhandleren i Torrevieja, en til seg selv og en til sønnen. Også han ble raskt klar over at kilometerstanden som sto på speedometeret, ikke var korrekt. Svensken vurderer å gå til politiet.

Kjetil og Ann trøster seg med at de ikke tok opp lån da de brukte 8000 euro på bruktbil i Torrevieja. De kjøpte en Ford Fiesta i februar. Det gikk ikke lang tid før stadig nye feil dukket opp på bilen.
– Vi er blitt grundig lurt, men vi prøver ikke å tenke på det for da blir vi bare irritert og lei oss, sier Ann, som ikke ønsker at vi bruker etternavnet hennes.

Finn hjelp i vår bransjeguide – en veiviser til næringsdrivende på Costa Blanca

Bilen ble kjøpt i februar i år. I påsken ble bilen levert fordi hverken vindusheiser eller aircondition virket. Bilen var på «verksted» i fem uker.

– For at naboen våres skulle få ut bilen etter de fem ukene måtte de betale suma for 2014 ellers fikk de ikke ut bilen vår. Vi begynte da å sjekke bilen, og fant ut at Grupo Corleone hadde skiftet deler inni bilen da de hadde den i 5 uker. Fant også kvittering i bilen datert 18/5-14 da de hadde bilen inn til reperasjon, bilen hadde da vært i Benidorm. Men kilometerstanden var den samme som da vi hadde levert den inn til reparasjon. I tillegg hadde det blitt røyket i bilen og vi fant barneleker i den som ikke er vårt.

Hva tenker dere om å havne i en slik situasjon?
– At vi er grundig lurt. Vi prøver ikke å tenke på det, for da blir vi bare irritert og lei oss. Vi har i ettertid kostet på bilen 1000 euro for å rette opp feil. Hadde vi lagt i disse pengene samt kjøpesummen, så hadde vi snart hatt en ny Fiesta. Konsekvensene er at vi verken får byttet inn bilen eller kan selge den uten å måtte gå rettens vei for å få godkjent salget. Denne prosessen kan jo ta flere år. Og hvilken kilometerstand skal vi oppgi? spør Ann.

Blant de arresterte er en rumensk mann og hans sønn, samt en 50 år gammel spanjol. 12 andre er siktet for å ha tilhørt dette nettverket som skal ha svindlet bilkjøpere på Costa Blanca siden 2011.