Har du sjekket sengen din i det siste?

Økning på 70 prosent av veggedyr i Spania de siste årene - slik blir du kvitt parasitten.

Spaniaavisen

Publisert 24. november 2014 13:06

MADRID

Ifølge den spanske skadedyrkontrollforeningen ANECPLA vil «besøkende» til våre senger bli mer hyppig de neste årene hvis ikke alle mulige forhåndsregler blir tatt.

Presidenten i foreningen, Milagros Fernández de Lezeta, advarte under en konferanse denne uken mot at veggedyr i sengen er en økende trussel for våre hjem og vår velvære.

I Spania har det vært en økning på 70 prosent de siste årene. De Lezeta sier at selv om noe av økningen kan skyldes flere inspeksjoner, er det vikig å være oppmerksom på skadedyrene. 

Veggdyr har ingenting å gjøre med hygiene og kan bli funnet i de reneste boliger eller luksushotell. De finnes i hele Spania, men spesielt i turistregionene. Økningen kan være forbundet med økt turisme. 

Gjør som flere enn 11.000 andre – bli venn av Vikingposten og Spaniaavisen på Facebook

På hoteller og sykehus spres de lettere på grunne av hyppige utskiftninger av gjester og pasienter. De finnes blant annet i madrasser, puter og sengetøy samt i stolputer, skap og elektriske ledninger.

Veggedyret var tidligere utbredt og en stor plage i mange områder av Norge. Det levde i sengehalm, på soverom i veggsprekker og lignende steder. Det meldes om øking av veggedyr i Norge og ting som reisevirksomheten til utlandet har bidratt til at veggedyret av og til blir med som blindpassasjerer.

Veggdyrene lever av menneskeblod. Ifølge Fernández de Lezeta overfører de ikke sykdommer, med bittet kan gi ubehag og allergiske reaksjoner.

Har du mistanke om at disse skadedyrene har gjort sitt inntog i din seng så vask sengetøy, puter og dyner på minst 60 grader. Bruk også madrassetrekk for å forebygge at skadedyrene «bosetter» seg i madrassen.
Har du vært på reise så sjekk bagasjen og vask alle klærne.