Har du bolig i Spania? Klag på ligningsverdien

...for nå er boligprisene nesten halvert mange steder.

Spaniaavisen

Publisert 15. april 2012 15:16

COSTA BLANCA

Mens ligningsverdien på fritidsboliger i utlandet har økt med nesten 50 prosent siden 2007 har prisene i enkelte områder i Spania blitt halvert. Det kan føre til at flere tusen nordmenn med fritidsbolig i utlandet har grunn til å klage på ligningsverdien.

– Ligningsverdien på fritidsboliger er normalt mellom 20 og 25 prosent av markedsverdien, men skal maksimalt være på 30 prosent. Dersom ligningsverdien er høyere enn dette kan du kreve å få redusert ligningsverdien – og dermed formuen din, sier Joachim K. Johannessen, advokatfullmektig i Skattebetalerforeningen ifølge Bygg.no.

På jakt etter bolig i Spania? Sjekk ut disse prospektene først

Både i ligningen for 2006, 2007, 2008 og 2009 økte ligningsverdien på boliger med 10 prosent. Til sammen utgjør dette 46,4 prosent. I tillegg kommer ligningsåret 2005, da ligningsverdiene økte med 25 prosent.

– Dersom boligprisene har falt mye der du har fritidsbolig bør du sjekke om ligningsverdien er høyere enn 30 prosent av den reelle verdien. Ligningsverdien finner du i selvangivelsen, og forskjellig prisstatistikk finner du på internett, sier Johannessen.

Les også: Billig bolig? Da skal du kjøpe her

Er ligningsverdien for høy kan du i selvangivelsen be om at den settes ned, og skrive en kort forklaring hvor du viser hvordan du har kommet frem til dagens verdi. Normalt kreves det en verdivurdering eller takst på dette.