Han reddet synet til Kjell Olav (53)

Takker lege på Hospital Clinica Benidorm etter ulykke i Albir.

Spaniaavisen

Publisert 28. juli 2011 07:48

BENIDORM

Kjell Olav Fondal (53) skulle vært blind på sitt høyre øye etter en alvorlig ulykke i Albir. Men fire timer under øyespesialist dr. Jorge Mobayeds kyndige fingre, gjør at trønderen fremdeles har normalt syn.

Det var på ferie i Albir i vår at den fatale ulykken skjedde. Kjell Olav Fondal skulle bare inn på en pizzarestaurant for å hente en pizza midt på dagen den 8. mai. På vei inn tråkket han over, snublet og falt over et plastikkbord fullt av glass og tallerkener.

Les også: Vil ha sjekket Torrevieja-leger etter flere dødsfall

– Jeg har svake ledd på grunn av at jeg er litt plaget med psoriasis. Derfor skal det ikke mye til før jeg tråkker over og mister balansen. Denne dagen var jeg ekstra uheldig. Plastikkbordet jeg datt opp på, fungerte som en katapult på meg. Jeg ble vippet opp ned, og gikk med ansiktet først i betongen. Der lå det allerede mange knuste glass og tallerkener som boret seg inn i ansiktet mitt, sier Kjell Olav Fondal, og blir litt stille når han tenker tilbake på de grufulle minuttene etter fallet.

Glasskårene kuttet opp alle muskler og senefester til hans høyre øye. Det blødde forferdelig. Øye hadde forsvunnet inn i hodeskallen.
– Like før jeg dro på ferie til Spania hadde jeg vært gjennom en operasjon i Trondheim. Derfor gikk jeg på blodfortynnende medisin. Blodet fosset ut av sårene i hodet. Men heldigvis fikk jeg fantastisk god førstehjelp på stedet.

Finn hjelp i vår bransjeguide – sjekk ut veiviseren til Costa Blanca her

De stanset blødningene og fikk ringt etter ambulanse. Jeg ble sendt til Hospital Clinica Benidorm, der det var en øyespesialist på vakt. Han og sykehuset ble redningen min, sier Kjell Olav.

Dr. Jorge Mobayed forklarer at han aldri tidligere i løpet av sine 14 år som øyespesialist har opplevd liknende skader på et øye. I hele fire timer jobbet den spanske legen og hans team på HCB for å redde synet på Kjell Olavs høyre øye.

– Jeg har ikke tall på alle glassfragmentene jeg plukket ut i og rundt øyet hans. I tillegg måtte jeg fire–fem centimeter inn i hodeskallen for å finne igjen øyeeplet, sier øyespesialist Dr. Jorge Mobayed.
Kjell Olav fikk operert inn en plate på kinnet, han fikk satt inn en ny kunstig kant under selve øye, og så ble muskler sydd på plass med kirurgisk presisjon. I fire timer jobbet Dr. Jorge Mobayed og hans team på sykehuset med å redde synet til Fondal.

Leiebil i Spania – gratis norsk servicetelefon – prisgaranti

– Øyelegene ved St. Olavs Hospital i Trondheim er imponerte over jobben legene ved Hospital Clinica Benidorm gjorde med meg. De mener det nesten er et mirakel at synet er reddet, etter de fikk sett bildene, og lest legerapporten. Jeg er evig takknemlig for jobben Dr. Jorge Mobayed og hans team gjorde med meg. De reddet rett og slett synet mitt. Nå ser jeg helt normalt på begge øyer. Kan du tenke deg å ha mer flaks i uflaksen, sier Kjell Olav Fondal, og tar et godt tak i hånden til sin spanske lege og redningsmann. Fondal er ennå sykmeldt, men han regner med å komme i full jobb igjen i løpet av noen uker. Han har vært sykmeldt siden ulykken i mai. Da lå han ti dager på sykehuset i Benidorm.

– Vi er veldig godt fornøyde med resultatet. Da pasienten kom inn til oss, og vi fikk se skadene, regnet vi ikke med at vi skulle klare å redde synet.
Prognosene var ikke akkurat oppløftende. Alle muskler rundt øye var revet av. I tillegg hadde pasienten brudd i øvre del av kinnbeinet. Dette er
absolutt den mest kompliserte skaden jeg har jobbet med i løpet av mine 14 år som øyelege, sier lege Jorge Mobayed.
 
– Legene ved St. Olavs Hospital i Trondheim har målt og testet øyet mitt på alle mulige måter etter operasjonen i Spania. De sier de spanske legene har gjort absolutt alt riktig. Jeg ser bare litt dobbelt akkurat nå, men dette kommer til å rette seg i løpet av noen uker. Nå er jeg nede i Spania på kontroll. Dr. Mobayed sier jeg bare skal inn en gang til i november så blir jeg erklært helt frisk igjen. En stor takk igjen til han og Hospital Clinica
Benidorm, sier Kjell Olav Fondal.