Haidars sultestreik blir storpolitikk video

FNs generalsekretær og EU ber Spania og Marokko finne en løsning raskt.

Spaniaavisen

Publisert 10. desember 2009 11:11

LANZAROTE

Ban Ki-moon er bekymret for den sultestreikende kvinnens helse, og understreker at det må finnes en løsning med det første. FNs generalsekretær har allerede snakket med Spanias utenriksminister og planlegger å møte hans kollega i Marokko.

Les også: Frykter hun skal dø – se video

Aminatou Haidar (42) har sultestreiket på flyplassen på Lanzarote i 25 dager etter at hun ble nektet innreise til Vest-Sahara hvor hennes to barn og mann bor. 

Flere forsøk på å megle i konflikten har ikke ført fram, og Haidar har sendt et åpent brev til Englands statsminister Gordon Brown med bønn om hjelp til mennesker som lider i Vest-Sahara etter at Marokko okkuperte området i 1976.

Les også: Har sultestreiket på spansk flyplass i 19 dager

Samtidig gjør Haidar det klart at hun skal tilbake til sitt hjemsted – død eller levende. Hun har gått rettens vei for å hindre at hun skal bli tvangsinnlagt og medisinert i Spania og konstaterer at Spania "ikke vil eller ikke har noen mulighet" til å hjelpe henne. 

Torsdag kom også EU på banen med krav om at Marokko oppfyller sine internasjonale forpliktelser og samarbeider med å finne en løsning.

Se video under.