Godter seg over lavere eurokurs

Sterk krone og synkende eurokurs faller i smak for godterifirmaene Mahns AS og Sukkerfritt AS.

Spaniaavisen

Publisert 14. oktober 2009 14:50

ALFAZ DEL PI

– Vi har fått grisebank med en eurokurs opp på 9-tallet det siste året. I fjor solgte vi inn varer til julehandelen på en eurokurs like over åtte kroner. Dette var i april/mai. Da fakturaene forfalt nærmere desember var kursen godt over ni kroner. Finanskrisen hadde satt inn for fullt. Derfor er eurokursen nå på 8,30 kroner helt nødvendig for at vi skal kunne ta igjen det tapte, sier importansvarlig Øyvind Fosse til Vikingposten.

Les også: Ekspert spår fortsatt lav eurokurs

Han forteller at de har tatt utgangspunkt i en eurokurs på ni kroner blank for alle varene de selger nå. De har også budsjettert med en dollarkurs på 6,50 kroner. Tidligere denne uken ble dollaren solgt for 5,65 kroner.

– Jeg tror og håper på en eurokurs rundt 8,20 kroner i lang tid fremover. Slik at importbedriftene i Norge har muligheten til å ta inn noe av det de tapte når vi hadde svak krone og sterk euro. Den synkende eurokursen og sterke krona er utrolig positivt for oss i importbransjen. Markedet i Norge er bra, og vi selger godt, forteller Fosse.
 
Firmaene hans importerer godteri, kjeks og sukkerfire produkter til grossister i Norge. Det meste av varene er kjøpt inn i Europa, men noen få produkter kjøper han fra land der det handles med dollar.

Les også: Sjekk kursene i vår valutakalkulator. Den finner du her.

– Jeg la merke til det valutaanalytiker Camilla Viland i DnB NOR sa i Vikingposten for over ett år siden. Da spådde hun en eurokurs ned mellom 7,20 og 7,50 kroner. Men hun forutså ikke finanskrisen. En krise som har slått hardt til i Spania. Nå ser vi i importbransjen derimot lysere på fremtiden. Renten i Norge vil høyst sannsynlig gå opp og krona vil styrke seg videre, spår Øyvind Fosse.