Godt, dyrt år!

Alt dette blir dyrere i Spania.

Spaniaavisen

Publisert 5. januar 2011 10:42

COSTA BLANCA

Strøm, gass, transport, posten, alkohol, tobakk, bompenger og lånerenten kommer til å koste betydelig mer for alle i Spania. Telefonica er den eneste som fryser prisene på 2010 nivå.

Det som stiger mest er alkoholavgiften. Her varsler regjeringen opp til ti prosent mer i avgifter til statskassen. I tillegg kommer en varslet momsstigning på alkoholen fra juli 2011. Dette vil gjøre betydelige inngrep for både private og ikke minst selve hotell- og restaurantnæringen. Dessuten vil prisen på en pakke sigaretter stige med cirka 40 cent.

Nye prospekt på plass i vår boligportal

Ellers vil prisen på strøm også stige. Selv om Spania har en av de høyeste prisene på strøm i Europa, kommer man til å måtte betale enda mer i 2011. Tariffen øker hele 9,8 prosent.

Prisene på gass vil stige med fire prosent.

Billettprisene på tog vil også øke. Alle ruter utenom høyhastighetslinjen mellom Valencia og Madrid vil bli dyrere. Man regner med en prisøkning på mellom 2,3 og 4,8 prosent. Det kommer litt an på om man skal kjøre langt med toget, eller bare en kort tur.

Trenger du hjelp av fagfolk? Telefonnumre og nettsider finner du i vår bransjeguide her

Bompengeavgiften på spanske motorveier vil øke med i gjennomsnitt 1,48 prosent i forhold til 2010. Regjeringen regner med å ta inn 114 millioner euro på denne økningen. Penger som skal være med å betale tilbake lån staten tok opp for ikke å gå konkurs når finanskrisen kom veltende inn over Spania.

Det blir også dyrere å ha lån i spanske banker. Men her er det euriboren som øker. Og dette skal ikke spanske myndigheter ha skylden for – i hvert fall ikke alene. Prognoser anslår en gjennomsnittlig familie vil få boliglån som er 200 euro dyrere i 2011 enn i 2010.

Les også: Kvinne drept av sine egne hunder

Prisene på porto vil også stige. Mest på pakker og brev til utlandet, men også en liten økning på innenlands standard brev.

I 2010 reduserte regjeringen lønnen til alle offentlige ansatte med i gjennomsnitt fem prosent. I tillegg er pensjonen fryst ut hele 2011.

Minimumslønnen i Spania stiger med 1,3 prosent til 641,40 euro. Langt unna det sosialistene (PSOE) lovet før siste valg. Da garanterte de en minstelønn på 800 euro ved utgangen av 2011.