Gode råd hvis du skal kjøpe bolig i Spania

Dette må du tenke på.

Spaniaavisen

Publisert 19. november 2011 15:49

COSTA BLANCA

Stadig flere nordmenn vurderer å kjøpe seg feriebolig her i Spania. Her er noen råd med på kjøpet – eller snarere før du kjøper.

Rådene er utarbeidet av eiendomsmegler Agnar D. Carlsen i Norsk Megling i samarbeid med Finanstilsynet og Forbrukerrådet og er tidligere publisert i Vikingposten BOLIG.

Garanti
Betal aldri ut penger til noen med mindre du har en garanti for beløpet gjennom en megler, advokat eller notar. Ta vare på bevis for innbetalt beløp til selger.

Her finner du over 30 boliger til salgs på Costa Blanca – ta en titt

Regulering
Sjekk reguleringsbestemmelsene i området, så du unngår at du plutselig får en høyblokk rett foran deg.

Krav
Hva ville du tenkt på hvis du skal kjøpe eiendom i Norge? Hva ville du stilt som krav?

Test området først
Det er lurt å leie før du kjøper for å se hvordan du trives i området. Det kan være verdt det selv om du risikerer at prisene stiger mens du leier.

…og vil du leie først? Her er noen leiligheter å velge blant

Norsk megler
Bruk en norsk eiendomsmegler. Da skal det være stilt sikkerhet og meglerens rolle er lovregulert. Finanstilsynet har oversikt over hvilke firmaer som har stilt sikkerhet.

Sjekk hatten
Husk at agenter som selger på vegne av utbygger ikke har samme ansvar som en eiendomsmegler! Mange av aktørene på markedet er annonsører eller agenter. Virksomheten deres faller utenfor den beskyttelsen som eiendomsmeglingsloven gir. I Norge har ikke agenter lov til å bistå med kontrakter eller formidling av betaling.

Hjemmel
 Forsikre deg om at selgeren av eiendommen har hjemmel til eiendommen.

Les også: Nå er det vrient å få lån til bolig i spanske banker

Rennomé
Sjekk renommeet til selger. Be om dokumentasjon og sjekk referanser. Ved boliger under oppføring er det spesielt viktig å sjekke entreprenøren.

 Lover og regler
Sett deg inn i lover og regler knyttet til kjøp av fast eiendom i Spania. Snakk med folk som har erfaring.

Skatt og arv
 Tenk gjennom de skattemessige konsekvensene av å kjøpe eiendom i Spania. Må du betale eiendomsskatt eller skatt i forbindelse med selve kjøpet? Hvordan er skatteavtalen mellom Norge og Spania. Hva med arveregler?

Spør og grav
Ikke skriv under på en kontrakt du ikke forstår. Still spørsmål og be om dokumentasjon for svarene. Husk at firmaer kan gå konkurs før eiendommen er ferdig. Det er ikke få nordmenn – også her på Costa Blanca – som er blitt lurt under boligkjøp. Banksikkerhet er da nødvendig for å unngå å tape alt.

spaniaavisen.no – ingen dekker det spanske boligmarkedet som oss!