- Glad jeg ble syk i Spania og ikke i Norge

Roser det offentlige sykehuset i Torrevieja. Her er to nordmenns møter med spansk helsevesen.

Terje Aspdahl

Publisert 21. mars 2013 09:27

TORREVIEJA

Nordmenn innlagt på Hospital de Torrevieja kan ikke få gitt helseinstitusjonen nok gode ord. Behandlingen har vært både livreddende og førsteklasses.

Både Inger (66) og Olav Hauge (68) og Georg Asbjørnsen (68) har nylige erfaringer med det spanske helsevesenet generelt, og sykehuset i Torrevieja spesielt.

Inger Hauge fikk et illebefinnende i slutten av februar.

– Jeg vet ikke helt hva som skjedde, men mannen min Olav og jeg var med venner og familie og spiste middag. Da fikk jeg et illebefinnende uten forvarsel. Helsepersonell som kom sa det minnet om epilepsi og jeg ble fraktet i all hast til sykehuset. Der kom jeg til meg selv etter syv timer. Jeg husker ingenting av det som skjedde, forteller Inger Hauge til Vikingposten.

Les også: Fra 1. april blir strømmen billigere i Spania

Selv om hun virket klar og våken ble det foretatt grundige undersøkelser etter illebefinnende.

– Jeg er redd vi hadde blitt sendt hjem fra sykehuset om dette hadde skjedd i Norge. Jeg har selv mange møter med sykehus i Norge, og så klar som Inger var etter hun våknet opp er jeg redd beskjeden hadde vært; Kom tilbake om du ikke blir bedre, sier Olav Hauge.

– Her tok de alle mulige undersøkelser av Inger. De fant at hun har en medfødt hjernefeil. Jeg tviler sterkt på at de hadde foretatt alle disse både tidkrevende og kostbare undersøkelser Inger måtte gjennom i løpet av de tre dagen hun var innlagt. Det er rett og slett imponerende behandling, sier Olav Hauge.

Gjør som over 5000 andre – bli venn av Vikingposten og Spaniaavisen på Facebook

– Jeg fikk enkeltrom med toalett og dusj. Det minner mer om et hotell enn et sykehus. Olav fikk bo sammen med meg på rommet under hele oppholdet. Det ga en trygghet som er uvurderlig. Vi er så heldige at vi har familie som bor her og hjalp oss som tolker. Men det var også to tolker ansatt ved sykehuset som stadig var innom for å sjekke om jeg hadde det bra. Jeg er på en måte glad det skjedde her og ikke hjemme i Norge, sier Inger Hauge.

Ekteparet Hauge vender snart hjem til Norge etter noen måneders overvintring i Torrevieja.

– Vi er fulle av lovord over behandlingen vi fikk. Vi leste tidligere i vinter om en dame som var kritisk til hvordan hennes far ble behandlet ved samme sykehus. Den historien kjenner vi oss ikke igjen i, sier Olav Hauge.

Har du tips til saker vi bør skrive om? Send oss en epost her

Georg Asbjørnsen har to møter med sykehuset i løpet av det siste halvannet året.

– Jeg fikk en lei lungebetennelse for over ett år siden. Og i fjor høst falt jeg, og i fallet brakk jeg blant annet lårhalsen. Ved begge tilfeller har jeg fått en behandling jeg aldri har opplevd andre steder. Lungebetennelsen ble jeg frisk av etter en kort uke, men jeg var mer spent etter de hadde operert meg for lårhalsbruddet. Operasjonen gikk greit, og jeg reiste hjem til Norge etter kort tid for videre rekonvalesens. Der ble jeg undersøkt av en kirurg ved sykehuset på Elverum. Han sa jeg kunne sende kirurgen ved sykehuset i Torrevieja blomster. Han mente det var noe av det beste kirurgiske arbeidet han hadde sett, forteller Georg Asbjørnsen.

Asbjørnsen er tilbake i Torrevieja og godt i gang med opptrening.

– Jeg var raskt på beina etter operasjonen og jeg tror jeg kan være glad for at når uhellet først var ute, var det fint det skjedde her i Torrevieja, sier Georg Asbjørnsen og smiler.