Gjør stor suksess med boken «Spis deg fri»

Takket være den amerikanske bestselgeren Bright Line Eating, kunne Irina Lee sette punktum for sin livslange kamp mot overvekt.

Spaniaavisen

Publisert 8. september 2017 09:31

ALFAZ DEL PI

For et par uker siden ga hun ut boken på norsk, som nå har blitt en bestselger også i Norge.

Lee har jobbet som journalist siden hun var 18 år gammel, først i Bergensavisen, og senere i TV2, VG, Norway Times i New York og så i Bergens Tidende.

– I de siste årene har jeg skrevet en rekke bøker både alene og i samarbeid med andre. Og nå har jeg altså utgitt den norske versjonen av boken Bright Line Eating, som har fått tittelen «Spis deg fri». 

Det hele begynte da hun i oktober 2015 oppdaget Bright Line Eating. En bok som handler om moderne hjerneforskning og som gir kunnskap og kognitive verktøy for å bygge nye vaner rundt kosthold. 

Sett denne? Slik fikk Torrevieja-strender sine navn

– Min motivasjon for å gi ut boken på norsk har vært å spre kunnskap om denne oppsiktsvekkende metoden. Sliter man med overvekt, søtsug eller dårlig helse knyttet til kosthold, bør man lese boken. Det kan nemlig hende at man tilhører den ene tredjedelen av befolkningen som er spesielt følsom overfor visse typer matvarer. 

Etter å ha lært denne metoden, skjønte hun fort hvorfor hun hadde mislyktes så mange ganger med å gå ned i vekt. 

– Jeg skjønte at jeg har en hjerne som ikke er skrudd sammen for «moderasjon». Hvis jeg først begynner å spise potetgull, søtsaker eller hvetebakst, fortsetter jeg å forsyne meg lenge etter at jeg har fått nok. Dermed fungerer ikke rådet om å «spise mindre, og bevege meg mer» for å endre livsstil. For meg har det vært enklere å kutte ut sukker og mel helt totalt, noe som også er essensen i denne metoden. Jeg innrømmer at det var tøft i begynnelsen. Jeg hadde en slags sorg over å si farvel til mange av mine favorittretter, som pasta, pizza og is. I dag er det helt motsatt. Den typen mat og søtsaker frister ikke lenger.

Boken kom ut 24. august i Norge og gikk rett inn på den offisielle bestselgerlisten. Siden har det vært noen hektiske uker for Lee, som har blitt en flittig gjest på TV og radio. 

Les også: Dette er tyvenes nye metode for å stjele fra minibankkunder

– Det mest rørende er alle menneskene som tar kontakt og takker meg for at jeg har gitt ut denne boken på norsk. Når jeg tenker på hvor mye denne kunnskapen har betydd for meg og mitt liv, føles det som en gave å få lov til å bringe dette videre til andre.

Kunstneren Therese Mæhle, som bor i Finestrat, har prøvd metoden, og har bidratt til boken ved å skrive et kapittel om egne erfaringer. 

– Jeg synes det var kjempegøy å få lov til å skrive min historie. Det som først og fremst fenget meg med metoden, var at det er hjernen som må snakkes til å få beskjed om hva den skal tenke og ikke, og ikke viljestyrken eller magen. Metoden har betydd store forandringer i livet mitt. Jeg har blitt kvitt smerter i hofter og knær, jeg har fått bedre fordøyelse, søvn og hud. Jeg har også fått et nytt energinivå som jeg faktisk ikke har hatt siden jeg var barn.