Gjødselforbud skal få liv i Mar Menor

Forbudet mot gjødsel mellom 500 og 1500 meter fra Mar Menor-kysten er trådt i kraft. Nå tillates kun økologisk jordbruk langs kyststripen.

Terje Aspdahl

Publisert 8. november 2020 09:14

MAR MENOR

Begrensningene for bruk av gjødsel ble godkjent i juli i fjor for den 1500 meter lange kyststripen og trådte i kraft  mandag 2. november. 

Lovteksten som ble vedtatt av PSOE, PP og Citizens har satt opp en tidsramme for anvendelse av de mer enn 130 tiltakene som er inkludert i lovteksten. Disse må oppfylles trinnvis i løpet av en periode på tre år.

Det betyr at det fra nå av bare vil være mulig å utvikle økologisk, bærekraftig jordbruk på halvannen kilometer nærmest kysten. Dette for å forhindre at avrenning fra jordbruket som bidrar til forurensning av Mar Menor.  

Denne avgjørelsen har vært en av de mest omstridte for bøndene og er fortsatt den mest kontroversielle.

Mar Menor-loven, som trådte i kraft 2. august, fastsetter forpliktelser som kommunene, samfunnet og den sentrale administrasjonen må overholde for å unngå forringelse av Mar Menor som ble kartlagt i 2016.

Dette dekretet ble behandlet som et lovforslag som til slutt fikk støtte fra den regionale forsamlingen, til tross for de vanskelighetene mellom partene i López Miras-regjeringen og den sosialistiske opposisjonen utgjorde.