Gjemmer seg i Spania for norske kreditorer

Flere nordmenn har flyttet til Spania for å slippe iltre kreditorer i Norge. Nå har inkassoselskapet Lindorff begynt å oppsøke disse for å drive inn gjelden  – i Spania.

Spaniaavisen

Publisert 30. november 2008 11:07

COSTA BLANCA

Spania er det landet i Europa, utenom Sverige, der det bor flest personer som skylder penger i Norge. Og da på Costa del Sol og Costa Blanca. De siste tre årene har inkassoselskapet Lindorff sendt medarbeidere ned hit for å kreve inn gjeld på vegne av norske kreditorer. Vikingposten har møtt en av dem som holder seg i skjul for både norske myndigheter og inkassoselskap.

Les også: Disse boligene får du for under 100.000 euro

– På 1990-tallet opparbeidet jeg meg så mye gjeld som selvstendig næringsdrivende at jeg ikke kunne drive videre i Norge lenger. Jeg skylder mange penger til både stat og det private næringslivet. Skulle jeg klare å forsørge familien min som jeg vil, måtte jeg starte opp i et annet land. Valget falt på Spania. Her lever jeg greit. Vi leier bolig, uten å oppgi adressen vår til andre enn de vi stoler hundre prosent på. Korrespondanse jeg må ha til firmaet mitt her, får jeg i postboksen. Ingen kreditorer skal klare å finne meg her, sier mannen som av naturlige årsaker vil være anonym.

– De som blir oppsøkt, skal derfor være klar over at de ikke har noen plikt til å slippe inkassomedarbeiderne inn, sier leder i Gjeldsoffer-Alliansen, Bengt Scheldt til Aftenposten.
Han forteller videre at slik oppsøkende virksomhet ikke er ”god inkassoskikk” i Norge. Scheldt mener mange skyldnere opplever besøkene fra inkassoselskapet som både ubehagelige og skremmende.

Les også: Får hjelp med avdragene

– Et vellykket prosjekt. På disse tre årene har vi fått inn over 8,5 millioner kroner. Når den siste turen blir inkludert, nærmer vi oss 10 millioner. Noen føler en lettelse over å få besøk fra oss slik at de får ryddet opp i dårlig samvittighet som har vær der lenge, sier soussjef Rune Ohlgren i Lindorff International.